Rex Tillerson omagiază la Istanbul curajul manifestanților de anul trecut și îi ignoră pe cei din prezent

Secretarul de stat american Rex Tillerson a lăudat curajul turcilor care s-au opus anul trecut tentativei de lovitură de stat, dar nu a menționat, într-un discurs rostit duminică la Istanbul, sutele de mii de demonstranți din metropolă, care cereau încheierea stării de urgență, transmite Reuters.

Șeful diplomației SUA s-a aflat la Istanbul cu ocazia celui de-al 22-lea Congres Mondial al Petrolului, unde a fost premiat pentru cariera sa de decenii în industria petrolieră, inclusiv ca șef al corporației Exxon Mobil. În cadrul ceremoniei de deschidere, el a arătat că "în urmă cu aproape un an, poporul turc — bărbați și femei cu curaj — s-au ridicat împotriva celor care au plănuit puciul și și-au apărat democrația". "Folosesc acest moment pentru a aprecia curajul și onoarea victimelor evenimentelor din 15 iulie 2016", a adăugat Tillerson.

Un grup de militari turci cu tancuri, elicoptere și avioane de luptă au atacat în iulie anul trecut parlamentul Turciei și au încercat să răstoarne guvernul. Lovitura de stat a fost împiedicată de ieșirea în stradă a mii de manifestanți, la chemarea președintelui Recep Tayyip Erdogan. Peste 240 de oameni, majoritatea civili, și-au pierdut viața în timpul evenimentelor.

După eșecul puciului, în Turcia a fost instaurată starea de urgență, care este încă în vigoare. În ultimul an, peste 100.000 de persoane au fost arestate sau concediate din armată, poliție și sectorul privat, sub acuzația de complicitate cu puciștii sau de simpatie pentru clericul Fethullah Gulen. Acesta trăiește în Statele Unite, dar este considerat de guvernul de la Ankara ca instigator al loviturii de stat.

Opoziția turcă susține că represiunea a depășit limitele și este folosită acum ca pretext pentru reprimarea oricărei dizidențe. Duminică, un marș de 400 de kilometri, timp de 25 de zile, de la Ankara la Istanbul organizat de opoziție s-a încheiat cu o mare manifestație, pentru care numai efectivele de poliție desfășurate au fost de 15.000.

Rex Tillerson nu s-a referit, în discursul său, nici la reprimarea opoziției, nici la sutele de mii de manifestanți din prezent, remarcă Reuters. În afară de participarea la congresul petroliștilor, el s-a întâlnit duminică cu ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, și cu președintele Erdogan, informează AFP, care preia de la agenția de presă turcă Anadolu precizarea că șefii diplomațiilor de la Washington și Ankara au discutat în special despre situația din Siria și despre conflictul dintre Qatar și statele arabe învecinate.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / În PSD se vorbește despre iminenta punere sub acuzare a lui Dragnea, Carmen Dan și Dăncilă în Dosar…

2 ULTIMĂ ORĂ / Ministrul de interne îl va destitui pe Raed Arafat săptămâna viitoare

3 Orban chiar este un om modest. Două momente

4 Document / Trebuie să fii idiot să crezi așa ceva! Cum ar fi ajuns înregistrarea compromițătoare cu foștii procu…

5 Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

recomandări

Te ia DNA: VOCHITOIU HARALAMBIE

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere