Rezerva Federală a SUA a mărit dobânda cheie cu 0,75 puncte procentuale, cea mai agresivă majorare efectuată din 1994

Rezerva Federală a SUA a mărit dobânda cheie cu 0,75 puncte procentuale, cea mai agresivă majorare efectuată din 1994

Încheind săptămâni de speculaţii, Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă a dus nivelul dobânzii de referinţă la un interval de 1,5%-1,75%, cel mai ridicat faţă de nivelul anterior pandemiei de Covid, în martie 2020.

Acţiunile au fost volatile după decizie, dar au crescut după ce preşedintele Fed, Jerome Powell, a vorbit în conferinţa de presă de după întâlnire. „

”În mod clar, creşterea de 0,75 puncte procentuale de astăzi este una neobişnuit de mare şi nu mă aştept ca mişcările de această dimensiune să fie comune”, a spus Powell.

El a adăugat, totuşi, că se aşteaptă ca la reuniunea din iulie să aibă loc o creştere de 0,5 puncte sau de 0,75 puncte procentuale.

El a spus că deciziile vor fi luate ”de la întâlnire cu întâlnire”, iar Fed ”va continua să comunice intenţiile noastre cât de clar putem”.

”Vrem să vedem progrese. Inflaţia nu poate âncetini până nu se aplatizează. Dacă nu vedem progrese... asta ne-ar putea face să reacţionăm. În curând, vom vedea unele progrese”, a spus Powell.

Membrii FOMC au indicat o cale mult mai puternică de creştere a ratelor înainte pentru a opri inflaţia care se mişcă în cel mai rapid ritm începând cu decembrie 1981, conform unei măsuri frecvent citate.

Dobânda de referinţă a Fed va încheia anul la nivelul de 3,4%, conform punctului de mijloc al intervalului ţintă al aşteptărilor membrilor individuali. Aceasta se compară cu o revizuire ascendentă de 1,5 puncte procentuale faţă de estimarea din martie.

Apoi, comitetul anticipează că dobânda va creşte la 3,8% în 2023, cu un punct procentual mai mare decât era de aşteptat în martie.

Oficialii Fed şi-au redus semnificativ perspectivele de creştere economică în 2022, anticipând acum doar o creştere de 1,7% a PIB-ului, în scădere de la 2,8% faţă de martie.

Proiecţia inflaţiei, măsurată prin cheltuielile de consum personal, a crescut, de asemenea, la 5,2% în acest an, de la 4,3%, deşi inflaţia de bază, care exclude creşterea rapidă a costurilor cu alimente şi energie, este indicată la 4,3%, în creştere cu doar 0,2 puncte procentuale faţă de proiecţia anterioară.

Inflaţia de bază PCE a fost de 4,9% în aprilie, aşa că previziunile de miercuri anticipează o diminuare a presiunilor preţurilor în lunile următoare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...