„Roman și-a pierdut vederea timp de câteva ore”/Amănunte despre otrăvirea lui Abramovici

„Roman și-a pierdut vederea timp de câteva ore”/Amănunte despre otrăvirea lui Abramovici

Oligarhul rus Roman Abramovich și doi dintre membrii echipei ucrainene de negociere cu Rusia au suferit simptome de otrăvire, anunță publicația americană Wall Street Journal . Și BBC a prezentat poziția purtătorului de cuvânt al lui Roman Abramovici, care a confirmat că omul de afaceri a suferit simptomele unei presupuse otrăviri la negocierile de pace care au avut loc la Kiev la începutul lunii martie.

Și Theguardian detaliază, potrivit unor surse, că Abramovici, împreună cu cei doi negociatori din echipa ucraineană, care se aflau la negocierile de pace informale de la Kiev la începutul lunii martie, au început să se simtă rău. Deputatul ucrainean Rustem Umerov făcea și el parte din negocieri, iar bărbații au părăsit ulterior Ucraina pentru a se deplasa în Polonia, iar apoi au zburat la Istanbul, unde au primit tratament medical.

„A fost în timpul primei sale călătorii la Kiev. Roman și-a pierdut vederea timp de câteva ore. În Turcia, au fost tratați într-o clinică, împreună cu Rustem”, a declarat sursa citată de theguardian.com

Bellingcat confirmă că trei persoane au experimentat simptomele unei otrăviri.

„Bellingcat poate confirma că trei membri ai delegației care au participat la discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia în noaptea de 3 spre 4 martie 2022 au prezentat simptome compatibile cu otrăvirea cu arme chimice. Una dintre victime a fost antreprenorul rus Roman Abramovici”, a scris Bellingcat pe Twitter, adăugând că Abramovici, împreună cu un alt antreprenor rus, au luat parte la negocieri alături de deputatul ucrainean Rustem Umerov.

Informația a apărut prima oară în Wall Street Journal, dar și în publicația de jurnalism de investigație Bellingcat, care a relatat că trei membri ai delegației care a participat la negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia, în noaptea de 3 spre 4 martie 2022, au prezentat simptome similare otrăvirii cu arme chimice. Una dintre victime a fost antreprenorul rus Roman Abramovici”. Bellingcat a precizat că simptomele acuzate de cei teu erau de inflamare a ochilor și a pielii, precum și dureri pătrunzătoare în ochi.

„Cei trei bărbați au consumat doar ciocolată și apă în orele dinaintea apariției simptomelor. Un al patrulea membru al echipei, care a consumat și el ciocolată și apă, nu a prezentat simptomele respective”, a scris Bellingcat, care a precizat că unul dintre anchetatorii săi a fost rugat de specialiștii în arme chimice să ofere o opinie despre incident.

„Pe baza examinărilor la distanță și la fața locului, experții au concluzionat că simptomele sunt cel mai probabil rezultatul unei otrăviri internaționate cu o armă chimică nedefinită”, a relatat Bellingcat.

Starea lui Abramovici s-a îmbunătățit și ulterior s-a întors la Kiev pentru a lua parte la o altă rundă de negocieri, a precizat sursa citată.

O a patra rundă de negocieri între delegațiile oficiale ruse și ucrainene urmează să înceapă marți la Istanbul.

Solicitat să comenteze Un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, a declarat: „Există o mulțime de speculații în acest moment și recomandăm să urmăriți doar informațiile oficiale”.

Roman Abramovici și-a asumat în ultimele săptămâni rolul de mediator al dialogului dintre Kiev și Moscova pentru găsirea unei soluții de încetare a războiului.

Atât Abramovici, cât și membrii echipei ucrainene au dat vina pentru simptomele de otrăvire pe membrii ”facțiunii dure” de la Kremlin, despre care ei spun că vor să saboteze negocierile pentru încetarea războiului declanșat de Rusia în Ucraina.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...