România a atras 26% din fondurile europene alocate prin POPAM 2014-2020

România a atras 26% din fondurile europene alocate prin POPAM 2014-2020

Bucureşti, 31 oct /Agerpres/ - România a atras aproape 60 de milioane de euro din fondurile europene alocate prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM) 2014-2020, ceea ce reprezintă o rată de absorbţie de aproximativ 26%.

"Până în prezent, am absorbit o sumă care se cifrează la 59,22 milioane de euro, este echivalentă cu un procent de peste 26% din program, în contextul în care suntem acum în al treilea an de implementare şi avem ca orizont de timp 2023. Este important că până acum am reuşit să evităm dezangajarea, cu toate dificultăţile pe care le-a adus implementarea programului şi cu startul târziu pe care l-am avut, din cauza adoptării târzii a regulamentului şi ulterior cu adoptarea abia în noiembrie 2015 a programului operaţional, dar perspectivele sunt optimiste. Am evitat şi vom evita în continuare dezangajările, nu avem risc, pentru că avem plăţi deja efectuate", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Eduard Diaconeasa, şef serviciu Programare, Metodologie şi Monitorizare, Autoritatea pentru Management din cadrul POPAM.

România are o alocare financiară de 168,42 de milioane de euro din partea Fondului European Pescuit şi Afaceri Maritime în perioada 2014-2020, la care se adaugă 55,28 de milioane de euro de la bugetul naţional.

Reprezentatul AM-POPAM a precizat că măsura cea mai accesată în actuala programare a fost cea de investiţii productive în acvacultură.

"Măsura cea mai accesată este cea de investiţii productive în acvacultură, care, de altfel, este măsura vedetă a programului, dar care vine să răspundă la principala problemă a sectorului şi anume faptul că din producţia internă reuşim să acoperim undeva la 15% din consum intern şi atunci prioritatea pentru noi este să creştem producţia, iar sursa de creştere a producţiei o reprezintă acvacultura", a spus Diaconeasa.

La polul opus, din cauza condiţiilor de finanţare, au fost mai multe măsuri care nu au beneficiat de nici măcar o cerere de depusă, iar acestea vizau şi suport financiar din partea pescarilor.

"Este vorba în special de măsurile pe prioritatea 1 - Pescuit. Se ştie că pescarii nu au disponibilităţi financiare. În condiţiile în care un proiect presupune cofinanţare din partea pescarilor, este dificil să găsească forţa financiară pentru a realiza şi implementa astfel de proiecte. Aici avem cea mai mare problemă cu absorbţia", a explicat Diaconeasa.

POPAM 2014-2020 a fost structurat pe 6 priorităţi ale UE, iar în cadrul acestora România a cuprins 29 de măsuri.

AM-POPAM şi Ministerul Agriculturii au organizat joi, la Indagra, o conferinţă de promovarea a POPAM. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Un jandarm sibian de 43 de ani, coronasceptic, a murit după ce s-a infectat / Căpitanul Ionuț Câmpean, acum câte…

2 S-a ținut de cuvânt! Bolojan a tăiat joi jumătate din posturile de la CJ Bihor și desființează trei structuri …

3 FOTO Priviți unde și-a parcat mașina Nicușor Dan în prima zi de Primar General al Capitalei

4 VIDEO Primul Guvern USL s-a făcut în Dubai, pe marginea piscinei hotelului Atlantis / Scheletele lui Ponta și Gh…

5 Informație / Ludovic Orban nu va mai fi desemnat să formeze un nou guvern după alegerile din 6 decembrie