România și Marocul, țările cu cei mai mulți cetățeni în închisorile UE (raport)

România este țara europeană cu cel mai mare număr de cetățeni în închisorile Uniunii Europene conform unui raport întocmit de o echipă de jurnaliști europeni care au strâns date din 25 de state membre UE, mai puțin Croația, Malta și Cipru, scrie EU Observer.

Țara care are cei mai mulți cetățeni încarcerați în Uniunea Europeană este Marocul, se arată în raport. Aproximativ 11.700 de marocani sunt închiși în UE.

România urmează în clasament cu 11.511 cetățeni închiși, Albania este pe locul 3 cu 5.722 de deținuți, Turcia pe locul 4 cu 4.798, iar Polonia pe locul 5 cu 4.449.

Cifrele sunt din 2015 (Franța din 2014) și sunt estimări, pentru că țările folosesc metode de raportare diferite.

În raport se arată că Românii sunt, de regulă, închiși pentru infracțiuni minore, precum furturi, jafuri și furturi din buzunare.

"În Germania, aproape 60% dintre români sunt în închisoare pentru furt și acest lucru este destul de neobișnuit, pentru că cei mai mulși deținuți sunt închiși pentru infracțiuni violente sau jafuri", a explicat Christian Walburg, profesor de Criminalistică la Westphalian Wilhelm University, Munster, citat în raport.

Majoritatea infractorilor români din închisorile UE provin din zone sărace și ajung la închisoare după ce comit o serie de infracțiuni mărunte. Există, însă, și rețele de crimă organizată implicate în clonare de carduri, trafic de ființe umane, fraude online, și chiar aruncă în aer bancomate.

Oficial, 2,9 milioane de români locuiesc în afara granițelor Românie, în UE. Cei mai mulți se află în Italia, peste un milion, și acolo se află și cel mai mare număr de români deținuți. mai mult, timp de 10 ani, până în 2015, deținuții cu naționalitatea română au fost cei mai mulți în închisorile italiene. În 2016, numărul lor a scăzut de la 2.893 la 2.825.

Experții citați de raport explică această scădere prin faptul că, românii au fost până acum cea mai mare comunitate de străini în Italia și au fost și ținta discriminării și persecuției poliției. Însă cu amenințarea teroristă, această tendință s-a schimbat, iar ținte ale prejudecăților au devenit marocanii.

"Presiune sub care ne aflăm din partea organizației teroriste Statul islamic va schimba și prejudecățile despre români", a afirmat Patrizio Gonnella, șeful Asociației Antigone, un ONG care monitorizează respectarea drepturilor civile în închisorile italiene de 20 de ani.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dragnea ne-a vândut la unguri? Vicepremierul ungar anunță că Budapesta a avut un acord verbal cu autoritățile …

2 Stenograme DNA / Deputatul PSD Căprar spunea că-i duce bani lui Dragnea. Dăncilă, Fifor și Cuc apar și ei

3 SURSE / „Dosarul PSD” ar duce la vârful partidului. Fifor, Teodorovici și Vâlcov, în vizorul procurorilor DNA?

4 Dragi procurori, e rândul vostru! / Noi dezvăluiri făcute de jurnalista Ioana Ene Dogioiu

5 ULTIMĂ ORĂ / Scandal în CSM după ce Țînț n-a ieșit din primul tur!

recomandări

Te ia DNA: Bucur Ionel

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un videoclip care îți încălzește inima