România și Marocul, țările cu cei mai mulți cetățeni în închisorile UE (raport)

România și Marocul, țările cu cei mai mulți cetățeni în închisorile UE (raport)

România este țara europeană cu cel mai mare număr de cetățeni în închisorile Uniunii Europene conform unui raport întocmit de o echipă de jurnaliști europeni care au strâns date din 25 de state membre UE, mai puțin Croația, Malta și Cipru, scrie EU Observer.

Țara care are cei mai mulți cetățeni încarcerați în Uniunea Europeană este Marocul, se arată în raport. Aproximativ 11.700 de marocani sunt închiși în UE.

România urmează în clasament cu 11.511 cetățeni închiși, Albania este pe locul 3 cu 5.722 de deținuți, Turcia pe locul 4 cu 4.798, iar Polonia pe locul 5 cu 4.449.

Cifrele sunt din 2015 (Franța din 2014) și sunt estimări, pentru că țările folosesc metode de raportare diferite.

În raport se arată că Românii sunt, de regulă, închiși pentru infracțiuni minore, precum furturi, jafuri și furturi din buzunare.

"În Germania, aproape 60% dintre români sunt în închisoare pentru furt și acest lucru este destul de neobișnuit, pentru că cei mai mulși deținuți sunt închiși pentru infracțiuni violente sau jafuri", a explicat Christian Walburg, profesor de Criminalistică la Westphalian Wilhelm University, Munster, citat în raport.

Majoritatea infractorilor români din închisorile UE provin din zone sărace și ajung la închisoare după ce comit o serie de infracțiuni mărunte. Există, însă, și rețele de crimă organizată implicate în clonare de carduri, trafic de ființe umane, fraude online, și chiar aruncă în aer bancomate.

Oficial, 2,9 milioane de români locuiesc în afara granițelor Românie, în UE. Cei mai mulți se află în Italia, peste un milion, și acolo se află și cel mai mare număr de români deținuți. mai mult, timp de 10 ani, până în 2015, deținuții cu naționalitatea română au fost cei mai mulți în închisorile italiene. În 2016, numărul lor a scăzut de la 2.893 la 2.825.

Experții citați de raport explică această scădere prin faptul că, românii au fost până acum cea mai mare comunitate de străini în Italia și au fost și ținta discriminării și persecuției poliției. Însă cu amenințarea teroristă, această tendință s-a schimbat, iar ținte ale prejudecăților au devenit marocanii.

"Presiune sub care ne aflăm din partea organizației teroriste Statul islamic va schimba și prejudecățile despre români", a afirmat Patrizio Gonnella, șeful Asociației Antigone, un ONG care monitorizează respectarea drepturilor civile în închisorile italiene de 20 de ani.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

3 ULTIMA ORĂ S-a instalat panica? Rusia şi-a mutat avioanele şi elicopterele din Crimeea!

4 Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

5 Rezistența ucraineană a „eliberat de viață” încă un trădător