România solicită Comisiei Europene un set de măsuri pentru sprijinirea economiei; capitalul de lucru nerambursabil, una dintre ele

România solicită Comisiei Europene un set de măsuri pentru sprijinirea economiei; capitalul de lucru nerambursabil, una dintre ele

România a solicitat Comisiei Europene un set de măsuri pentru sprijinirea economiei, capitalul de lucru nerambursabil fiind una dintre măsurile avute în vedere de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, în cadrul Iniţiativei de Investiţii pentru Combaterea Coronavirusului (CRII şi CRII+), iniţiată de Comisia Europeană, Ministerul Fondurilor Europene a susţinut recent un set de măsuri care să permită combaterea concretă a efectelor negative ale pandemiei.

"Pachetul de solicitări din partea României are în vedere două planuri: flexibilizarea şi transferul între fonduri, respectiv asigurarea unui capital de lucru pentru afacerile ce au nevoie de sprijin. Este important de precizat că vorbim de capital de lucru nerambursabil", a afirmat Marcel Boloş.

Cele mai importante măsuri propuse de România, care au fost agreate de CE sunt: flexibilitatea alocării de sume între fonduri (Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune), flexibilitatea alocării de fonduri între programele operaţionale, flexibilitatea alocării de fonduri între categoriile de regiuni, adică sprijinirea tuturor localităţilor din România afectate de COVID-19, reducerea concentrării tematice, adică posibilitatea transferării de la cercetare la mediul de afaceri, cofinanţarea integrală a cheltuielilor declarate începând cu 1 iulie până pe 30 iunie 2021 şi renunţarea la solicitarea evaluării ex-ante pentru instrumentele financiare pentru finanţarea capitalului de lucru.

"Nu vorbim de alocări suplimentare, ci de o reprioritizare a nevoilor în acord cu realităţile sociale şi economice actuale fără a afecta ţintele avute în vedere de România. Ca răspuns la pandemia actuală, Comisia Europeană urmăreşte flexibilitatea folosirii Fondurilor Europene Structurale şi de Investiţii pentru combaterea efectelor crizelor sanitare şi economice. Măsurile înaintate către Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene prevăd două propuneri de modificare a Regulamentului UE 223/2014 pentru introducerea unor măsuri specifice, dar şi de modificare a Regulamentului UE 1303/2013. Scopul Iniţiativei Comisiei este mobilizarea rapidă şi eficientă a finanţărilor disponibile din Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii (FESI)", a explicat Boloş.

Alocarea totală este de 37 de miliarde de euro, dar presupune o complementaritate decizională la nivelul fiecărui stat, pentru a-i ajuta şi proteja pe cei mai vulnerabili dintre cetăţeni, precizează Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

Totodată, ministrul Marcel Boloş are în vedere devansarea începerii implementării viitorului Program Operaţional pentru Combaterea Sărăciei, astfel încât acesta să devină operaţional de la 1 ianuarie 2021 pentru a veni astfel în sprijinul românilor afectaţi de contextul economic preconizat. Programul este finanţat din fondurile alocate României în viitoarea perioadă de programare, 2021-2027.

Programul Operaţional pentru Combaterea Sărăciei va finanţa următoarele tipuri de intervenţii: ajutorarea persoanelor dezavantajate cu alimente, rechizite şi puericultură; incluziunea socială, precum combaterea abandonului şcolar, conform strategiilor DLRC, respectiv activităţile din afara strategiilor DLRC, precum dezinstituţionalizarea, combaterea sărăciei sau migranţii; servicii sociale de ocupare şi de sănătate, conform strategiilor de dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunităţii (DLRC); îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii sociale, educaţionale, de agrement şi sportive. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...