Rusia a emis un mandat de arestare internaţional pe numele investitorului britanic Bill Browder, critic al lui Putin

Rusia a emis un mandat de arestare internaţional pe numele investitorului britanic Bill Browder, critic al lui Putin

Autorităţile ruse au anunţat luni că un mandat de arestare internaţional a fost emis pe numele lui Bill Browder, un investitor britanic cunoscut ca fiind un proeminent critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează dpa.

Fondul de investiţii Browder's Hermitage Capital a fost unul dintre cei mai importanţi investitori în Rusia înainte de a fi interzis la mijlocul anilor 2000 din cauza îngrijorărilor legate de securitatea naţională, potrivit autorităţilor ruse.

Un tribunal rus l-a condamnat anul trecut în absenţă pe Browder, acesta fiind acuzat că nu a plătit taxe guvernului rus în valoare de aproximativ 45 de milioane de dolari.

Biroul procurorului general al Rusiei a reînnoit acuzaţiile împotriva lui Browder, spunând că acesta este liderul unui grup criminal organizat. În cazul în care este găsit vinovat, el riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Browder, care apare cu regularitate la programe de televiziune pentru a-l critica pe Putin, a fost reţinut pentru scurt timp la începutul acestui an în Spania în baza unui mandat internaţional şi apoi eliberat cu sprijinul unor puteri occidentale.

Browder susţine că fostul său avocat Serghei Magniţki a fost ucis într-o închisoare rusească în 2009 după ce a scos la iveală scheme de delapidare a milioane de dolari din bugetul public de către funcţionari de la diferite structuri de stat, judecători şi lideri interlopi.

Browder, care s-a născut în Statele Unite, dar a renunţat la cetăţenia americană la sfârşitul anilor 1990, a făcut lobby pe lângă guvenul SUA pentru adoptarea în 2012 a Legii Magniţki care prevede pedepsirea oficialilor ruşi consideraţi responsabili pentru moartea avocatului. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cică vipera era agitată! / Amănunte picante despre despărțirea „cuplului prefăcătoriei”

2 Fără sutien în brațele lui Alex Bodi / Oana Zăvoranu, petrecere de pomină la 48 de ani!

3 ULTIMA ORĂ Pesedistul Tudorache, îngropat de procurorii DNA! Încă un dosar! Intră în horă și avocata lui Dragn…

4 Așa o fi?

5 Nu, nu este fundația unui bloc, este cavoul lui Videanu de la Bellu!