Rusia anunță că a fost ținta unui atac cibernetic masiv împotriva sistemului bancar și a companiei feroviare

Rusia anunță că a fost ținta unui atac cibernetic masiv împotriva sistemului bancar și a companiei feroviare

Mai multe bănci din Rusia au fost ținta unui atac cibernetic masiv, în timp ce sistemele informatice ale companiei naționale ruse de căi ferate sunt de asemenea afectate, au anunțat sâmbătă unele dintre aceste instituții, în contextul în care circa o sută de țări au suferit un atac informatic descris de Europol ca fiind 'fără precedent', transmite agenția EFE.

'Am constatat o expediere masivă către bănci a unui program malware (...), dar resursele instituțiilor bancare nu au fost compromise', a precizat centrul pentru monitorizare și protecție cibernetică a Băncii Rusiei. Acesta a mai menționat că entitățile financiare ruse nu au suferit pagube, întrucât au fost avertizate de la jumătatea lunii aprilie despre la posibilitatea unor atacuri informatice și au fost instruite cu privire la metodele de protecție.

Același centru mai menționează că, la începutul lunii mai, toate băncile ruse au fost informare despre amenințarea unui 'cobalt strike', un tip de virus diferit de cel 'ransomware' aflat la originea recentului atacul cibernetic masiv la nivel mondial.

La rândul ei, compania națională rusă de căi ferate RZhD a anunțat că sistemele ei informatice au fost atacate parțial de un virus de tipul 'WannaCry', dar atacul nu a perturbat traficul feroviar și în prezent se lucrează pentru 'eliminarea virusului și actualizarea sistemelor antivirus'.

Ministerul rus de Interne a confirmat la rândul său că sistemele sale informatice au fost afectate de atacul cibernetic.

Societatea rusă Kaspersky, specializată în securitate cibernetică, susține că Rusia a fost țara cea mai afectată de atacul informatic global început vineri și care a vizat circa 100 de țări. Potrivit acestei societăți, este vorba despre un atac nediscriminatoriu ce exploatează o vulnerabilitate detectată în sistemele de operare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cine era femeia găsită moartă într-un geamantan, în Oradea

2 Nea ăsta e comisarul de poliție Cosmin Popovici, cu apartament în Spania și nenumărate proprietăți în țară / Nu poate justifica 1,3 milioane lei

3 Andrei Caramitru / Ghinea, Barna, Drulă și Moșteanu. Cam ăștia. Plus Cioloș. Trebuie să plece…

4 Posibil război civil în Ucraina și un nou pas al Rusiei spre Gurile Dunării, două dintre consecințele înghețării ostilităților în țara vecină

5 Foarte interesante amănunte...