Rusia anunță că a fost ținta unui atac cibernetic masiv împotriva sistemului bancar și a companiei feroviare

Rusia anunță că a fost ținta unui atac cibernetic masiv împotriva sistemului bancar și a companiei feroviare

Mai multe bănci din Rusia au fost ținta unui atac cibernetic masiv, în timp ce sistemele informatice ale companiei naționale ruse de căi ferate sunt de asemenea afectate, au anunțat sâmbătă unele dintre aceste instituții, în contextul în care circa o sută de țări au suferit un atac informatic descris de Europol ca fiind 'fără precedent', transmite agenția EFE.

'Am constatat o expediere masivă către bănci a unui program malware (...), dar resursele instituțiilor bancare nu au fost compromise', a precizat centrul pentru monitorizare și protecție cibernetică a Băncii Rusiei. Acesta a mai menționat că entitățile financiare ruse nu au suferit pagube, întrucât au fost avertizate de la jumătatea lunii aprilie despre la posibilitatea unor atacuri informatice și au fost instruite cu privire la metodele de protecție.

Același centru mai menționează că, la începutul lunii mai, toate băncile ruse au fost informare despre amenințarea unui 'cobalt strike', un tip de virus diferit de cel 'ransomware' aflat la originea recentului atacul cibernetic masiv la nivel mondial.

La rândul ei, compania națională rusă de căi ferate RZhD a anunțat că sistemele ei informatice au fost atacate parțial de un virus de tipul 'WannaCry', dar atacul nu a perturbat traficul feroviar și în prezent se lucrează pentru 'eliminarea virusului și actualizarea sistemelor antivirus'.

Ministerul rus de Interne a confirmat la rândul său că sistemele sale informatice au fost afectate de atacul cibernetic.

Societatea rusă Kaspersky, specializată în securitate cibernetică, susține că Rusia a fost țara cea mai afectată de atacul informatic global început vineri și care a vizat circa 100 de țări. Potrivit acestei societăți, este vorba despre un atac nediscriminatoriu ce exploatează o vulnerabilitate detectată în sistemele de operare.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

2 Greu de digerat / S-a aflat cum l-au prins polițiștii pe jurnalistul Pro TV Marius Buga

3 Jurnalistul Pro TV Marius Buga a fost arestat pentru 30 de zile / Detalii greu de digerat din dosarul de act sexual

4 Foarte interesante amănunte...

5 Foarte interesante amănunte...