Rusia anunţă construirea unei staţii orbitale după ce a renunţat la SSI

Rusia anunţă construirea unei staţii orbitale după ce a renunţat la SSI

Rusia a anunţat vineri intenţia de a construi o nouă staţie orbitală (ROSS), după ce a renunţat la Staţia Spaţială Internaţională (SSI) ca urmare a sancţiunilor occidentale impuse din cauza campaniei sale militare din Ucraina, transmite EFE.

Consiliul de Supraveghere al Roscosmos a dat undă verde proiectului de construire a modulelor staţiei după ce a aprobat proiectul preliminar al ROSS, a informat agenţia spaţială rusă într-un comunicat.

Decizia a fost luată după ce au fost analizate rapoartele privind progresul construirii Centrului Spaţial Naţional de la Moscova şi perspectivele actualei platforme orbitale, aflată în funcţiune din 1998.

Şeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, a subliniat că staţia ROSS este viitorul cosmonauticii cu echipaj rusesc şi al explorării ruseşti a Lunii.

Întrucât orbita staţiei va avea o orientare de 97-98 de grade şi un nivel ridicat de radiaţie, ROSS nu va fi locuită permanent.

Rogozin nu a exclus ca modulele segmentului rus al SSI să fie folosite în construcţia noii platforme orbitale.

În principiu, staţia ROSS va avea şase module, unde vor lucra cel mult patru persoane, vor fi două călătorii cu personal şi trei călătorii de aprovizionare pe an.

Pe 2 aprilie, Dmitri Rogozin a anunţat decizia retragerii din SSI, simbol al cooperării spaţiale de mai bine de două decenii.

Roscosmos, care a anunţat vineri că va proiecta sonda Venus-D fără agenţia americană NASA, a pus drept condiţie partenerilor săi ridicarea sancţiunilor pentru "operaţiunea militară specială" din Ucraina înainte de 31 martie, lucru care nu s-a întâmplat.

Până acum, Moscova avea de gând să continue să participe la SSI până în 2024 sau chiar 2030. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Se sparge buboiul? / Oficial de top de la Kremlin: Armata rusă din Ucraina se poate afla într-o „situație dramatică până la sfârșitul verii”

2 Documente oficiale arată că mașinăria de război a Rusiei e gripată: Soldați luați cu arcanul, instrumentiști în forțele de elită, militari păcăliți

3 ULTIMA ORĂ Partizanii ucraineni au aruncat în aer sediul partidului „Rusia Unită” din Melitopol, aflat sub ocupație

4 VIDEO Imagini horror pe Litoral! / Toată plaja din Costinești s-a adunat să vadă un cadavru scos din mare. Mulțimea a fost îndepărtată doar cu jandarmii…

5 Foarte interesante amănunte!