Rusia: Birourile regionale ale organizaţiei lui Navalnîi, pe lista organizaţiilor 'extremiste' (oficial)

Rusia: Birourile regionale ale organizaţiei lui Navalnîi, pe lista organizaţiilor 'extremiste' (oficial)

Reţeaua de birouri regionale a organizaţiei anticorupţie a opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi a fost adăugată pe lista organizaţiilor 'extremiste şi teroriste', transmite vineri AFP, citând un anunţ al serviciului rus de informaţii financiare, Rosfinmonitoring.

Acesta precizează, într-un comunicat, că a actualizat 'lista de organizaţii şi de persoane' participante 'la activităţi extremiste sau teroriste', printre care apar de acum şi birourile regionale ale organizaţiei lui Aleksei Navalnîi.

Lista cuprinde sute de nume de organizaţii şi de personalităţi ruse şi străine, inclusiv grupările jihadiste Al-Qaida şi Stat Islamic. Ea se bazează pe o lege 'împotriva spălării de bani obţinuţi ilegal şi a finanţării terorismului'.

Anunţul intervine în timp ce justiţia rusă examinează o cerere a parchetului ca reţeaua de birouri regionale şi Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK) ale lui Navalnîi să fie recunoscute ca 'extremiste'.

Rosfinmonitoring nu a precizat dacă includerea pe listă are legătură cu procesul în curs. Dacă solicitarea parchetului va fi acceptată, activităţile organizaţiilor opozantului Kremlinului vor fi interzise, iar membrii sau simpatizanţii lor ar risca pedepse grele de închisoare.

În faţa acestei ameninţări, cele 37 birouri regionale şi-au anunţat joi autodizolvarea.

Un tribunal din Moscova le interzisese deja practic orice activitate, precum publicarea de conţinuturi pe internet, organizarea de manifestaţii şi participarea la alegeri.AGERPRES


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Sincer? Mi-e dor de ordine. Mi-e dor de Ceașescu” / „Șuca” a vrut să se bage și ea în seamă pe subiectul Beach, Please!, dar a scris greșit numele dict…

3 „După aceea, vor veni cu sutele” / Primele vești cu adevărat proaste pentru Rusia vin din Germania

4 ALERTĂ Simina Tănăsescu este noul președinte al CCR

5 De ce în România judecătorii se pensionează la 48 de ani. Cine au fost „băieții deștepți” care au dat legea și ce motive au avut