Rusia: Directori de bănci, magnaţi ai metalelor şi şeful monopolului de gaze - pe ''lista de oligarhi'' a SUA

Rusia: Directori de bănci, magnaţi ai metalelor şi şeful monopolului de gaze - pe ''lista de oligarhi'' a SUA

Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a inclus marţi importanţi oameni de afaceri ruşi, inclusiv CEO a două mari bănci, magnaţi în sectorul metalelor şi şeful monopolului de stat de gaze pe o "listă de oligarhi" apropiaţi Kremlinului, relatează Reuters.

Lista, elaborată ca parte a unui pachet de sancţiuni devenit lege în august anul trecut, nu înseamnă că cei incluşi vor fi supuşi sancţiunilor, dar aruncă umbra unui potenţial risc de sancţiuni asupra unui cerc amplu de ruşi bogaţi.

Cercul de apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin este deja vizat de sancţiuni americane, impuse ca urmare a anexării de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea în 2014.

Dar aşa-numita "listă de oligarhi", difuzată marţi şi stabilită în parte în urma presupunerii Washingtonului că Kremlinul s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din 2016 în Statele Unite, vizează multe persoane dincolo de cercul lui Putin şi pătrunde adânc în elita de afaceri a Rusiei.

Într-un comunicat ce însoţeşte lista, Departamentul Trezoreriei declară că aceste persoane au fost incluse pe baza averii lor şi gradului de "apropiere faţă de regimul rus".

Instituţia precizează că includerea lor nu înseamnă că aceste persoane de pe listă sunt supuse unor sancţiuni sau altor restricţii, că îndeplinesc criteriile pentru a fi puse sub sancţiuni sau că sunt implicate în activităţi maligne.

Printre oamenii de afaceri de pe listă se află Herman Gref, CEO al băncii controlate de stat Sberbank, cel mai mare creditor al Rusiei, şi Andrei Kostin, directorul executiv al celui de-al doilea cel mai mare creditor, VTB, de asemenea controlat de statul rus.

Aleksei Miller, CEO al monopolului de export de gaze controlat de stat Gazprom, este de asemenea pe listă.

Oleg Deripaska, coproprietar al Rusal, al doilea cel mai mare producător de aluminiu din lume, Aleksei Mordaşov, coproprietar al Severstal, unul dintre cei mai mari producători de oţel din Rusia, şi Leonid Mikhelson, coproprietar al producătorului privat de gaze Novatek, au fost de asemenea incluşi.

Magnatul în sectorul metalelor Alisher Usmanov, acţionar la clubul de fotbal Arsenal din Londra, şi Evgheni Kaspersky, CEO al companiei de securitate cibernetică cu sediul la Moscova care îi poartă numele, au fost la rândul lor incluşi pe lista oligarhilor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria