Rusia îşi exercită dreptul de veto la ONU împotriva unei rezoluţii care leagă clima de securitate

Rusia îşi exercită dreptul de veto la ONU împotriva unei rezoluţii care leagă clima de securitate

Rusia şi-a exercitat luni dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU împotriva unui proiect de rezoluţie propus de Niger şi Irlanda şi susţinut de majoritatea membrilor Organizaţiei Naţiunilor Unite, document care lega modificările climatice de securitatea internaţională, informează AFP.

Textul, care a întrunit aprobarea a 12 din cei 15 membri ai Consiliului, îi cerea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să integreze riscurile de securitate legate de climă ca element central al strategiilor globale de prevenire a conflictelor. De asemenea, acesta ar fi trebuit să depună în termen de doi ani un raport despre "implicaţiile pentru securitate (...) ale efectelor nefaste ale modificărilor climatice", în privinţa dosarelor gestionate de Consiliul de Securitate, precum şi recomandări privind modul în care ar putea fi abordate aceste riscuri.

Împotriva rezoluţiei a mai votat şi India, care nu are drept de veto în Consiliu, iar China - membru permanent, cu drept de veto - s-a abţinut.

Autorii proiectului au retras recent din text cererea de numire a unui emisar special al ONU în domeniul respectiv, sperând că astfel vor obţine acordul Moscovei.

Mai mulţi diplomaţi au afirmat, sub rezerva anonimatului, că nu înţeleg opoziţia Rusiei faţă de o rezoluţie care - aşa cum s-a exprimat unul din ei - "nu era revoluţionară".

Ambasadoarea Irlandei la ONU, Geraldine Byrne Nason, subliniase luni, înaintea votului, că proiectul reprezintă "un prim pas modest". "Avem nevoie să înţelegem mai bine această legătură" între climă şi securitate "şi trebuie să o examinăm global", a apreciat ea. Omologul său din Niger, Abdou Abarry, i-a acuzat după vot de "miopie" pe cei care s-au opus.

Statele Unite nu au dat deloc dovadă de iniţiativă în Consiliul de Securitate de când Joe Biden este preşedinte, apreciază AFP. Fără o contragreutate americană, Rusia face jocurile şi îşi exercită dreptul de veto fără sentimente, urmată adesea de China, în mai multe dosare privind Etiopia, Libia, Sudanul, Republica Centrafricană, Mali sau Bosnia. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62

3 ULTIMA ORĂ Prima evaluare independentă a pierderilor suferite de ruși în Ucraina!

4 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

5 Ucrainenii l-au ucis pe „comandantul Tik Tok”