Rusia mai face un pas spre retragerea din Tratatul Cer Deschis

Rusia mai face un pas spre retragerea din Tratatul Cer Deschis

Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), reunită miercuri în sesiune plenară, a adoptat în unanimitate proiectul de lege privind denunţarea Tratatului Cer Deschis (Open Sky), ceea ce oficializează retragerea Moscovei din acest pact care permitea survolul reciproc al ţărilor semnatare de către aeronave de observaţie neînarmate, informează Interfax şi Reuters.

Proiectul de lege privind denunţarea tratatului a fost introdus în camera inferioară a parlamentului la 11 mai de către preşedintele Vladimir Putin.

Iniţiativa a urmat retragerii SUA la 22 noiembrie 2020, sub un "pretext imaginar", ceea ce a pus în pericol securitatea Rusiei şi a perturbat în mod semnificativ echilibrul intereselor statelor membre, se arată în nota explicativă la proiectul de lege privind denunţarea pactului.

SUA s-au retras din Tratatul de control şi de verificare a armamentelor Cer Deschis spre finalul preşedinţiei lui Donald Trump, acuzând Moscova de încălcarea prevederilor documentului, ceea ce autorităţile ruse neagă. Ulterior, Rusia a anunţat în ianuarie că se retrage la rândul său din acest tratat.

După votul din Dumă, legea privind denunţarea Cer Deschis urmează să fie validată şi de Consiliul Federaţiei, ceea ce este doar o formalitate. Conform procedurii, după aprobarea legii de către senatori, aceasta trebuie semnată de preşedintele Federaţiei Ruse.

Anterior, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţiei (camera superioară), Grigori Karasin, a declarat pentru Interfax că Senatul se va reuni pentru votarea documentului la 2 iunie.

Ministrul de externe adjunct rus Serghei Riabkov declarase anterior presei că, de îndată ce procedurile interne ale Federaţiei Ruse privind denunţarea Tratatului Cer Deschis vor fi finalizate, Rusia va înceta să mai fie parte a acordului peste şase luni.

În plus, a explicat el, zborurile de supraveghere în cadrul tratatului sunt suspendate la ora actuală din cauza epidemiei de coronavirus şi acest lucru s-a făcut cu acordul tuturor părţilor. "Nu pot spune cum va evolua situaţia epidemică, dar cota (pentru zborurile prevăzute în tratat) pentru anul în curs a fost convenită anterior", a spus Riabkov.

În acest context, preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a acuzat că, încetând să respecte obligaţiile asumate una câte una, SUA distrug în mod constant întreaga arhitectură a securităţii internaţionale.

Explicând necesitatea denunţării Tratatului Cer Deschis, preşedintele Comisiei de Apărare din Dumă, Vladimir Şamanov, a spus că şi după retragerea lor din tratat SUA vor avea acces la informaţiile din cadrul misiunilor aeriene de supraveghere de la ţările NATO rămase în pact, în timp ce Rusiei îi sunt interzise inspecţiile aeriene deasupra SUA.

Acest vot intervine cu câteva ore înainte de prima întâlnire între şefii diplomaţiei celor două ţări, Serghei Lavrov, respectiv Antony Blinken, în cadrul unei reuniuni asupra Arcticii în Islanda şi înaintea unui eventual summit între Joe Biden şi Vladimir Putin în iunie, notează AFP.

Washingtonul a afirmat săptămâna trecută că a început o reexaminare a retragerii sale din Tratatul Cer deschis.

Cu puţin înaintea votului din Dumă, ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov a declarat că Moscova "le-a transmis americanilor că, în caz de soluţie constructivă, Rusia ar putea avea în vedere posibilitatea rămânerii în tratat".

Deocamdată, Kremlinul a subliniat că nu va aştepta la nesfârşit o decizie americană şi şi-a angajat propria procedură de ieşire din tratat.

Această problemă este una din numeroasele divergenţe ruso-americane care tensionează relaţia dintre cele două ţări. Ele încearcă totuşi să se pună de acord asupra unui summit între cei doi preşedinţi, notează AFP.

"Pentru moment, nu există un acord asupra orei sau locului. Înainte de a ne înţelege asupra acestor puncte, trebuie să analizăm poziţia SUA privind ordinea de zi" a unei întâlniri Putin-Biden, a spus Riabkov. AGERRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „M-au sunat de la bancă să spun de unde provin banii” / Câți bani încasează lunar Bianca Drăgușanu

3 VIDEO Geoană, filmat după ce s-ar fi urcat băut la volan. Poliția Rutieră a deschis o anchetă

4 ULTIMA ORĂ Răzbunare în stil mafiot! Atacul s-a produs pe șoseaua București-Ploiești

5 Jocurile de culise din PNL / Cele patru nume cu care Cîțu va împărți puterea la vârful partidului