Rusia: Un tribunal menţine decizia de a nu deschide o anchetă asupra otrăvirii lui Navalnîi

Rusia: Un tribunal menţine decizia de a nu deschide o anchetă asupra otrăvirii lui Navalnîi

Un tribunal militar din Moscova a menţinut luni o decizie anterioară de a nu deschide o anchetă în privinţa otrăvirii principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în închisoare, care acuzase ''lipsa de acţiune'' din partea anchetatorilor, relatează AFP şi Reuters.

Un purtător de cuvânt al tribunalului militar nr. 235 al garnizoanei din Moscova a confirmat pentru AFP că apelul depus de principalul critic al Kremlinului, care ispăşeşte în prezent o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare într-o colonie penitenciară, a fost respins.

Navalnîi nu a fost prezent la audieri şi a refuzat să participe prin videoconferinţă din penitenciarul de la periferia oraşului Pokrov, situat la aproximativ 100 km est de Moscova, unde este deţinut.

Foto: (c) YURI KOCHETKOV / EPA


Opozantul reproşează anchetatorilor ruşi că nu au deschis o anchetă în privinţa otrăvirii sale la Tomsk, la 20 august anul trecut.

Victimă a unei substanţe identificate de laboratoare europene ca fiind Noviciok, un agent neurotoxic dezvoltat în epoca sovietică, Navalnîi a stat mai multe săptămâni în comă - mai întâi în Rusia, iar apoi în Germania - de unde a revenit în ianuarie, fiind imediat arestat.

Condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare într-un dosar de fraudă datând din 2014, pe care el l-a denunţat ca fiind orchestrat politic, Navalnîi este vizat de mai multe alte proceduri judiciare.

El a acuzat serviciile de securitate ruse FSB că s-ar afla la originea otrăvirii sale, din ordinul Kremlinului.

Poliţia rusă a lansat în august 2020 o "examinare preliminară" după spitalizarea lui Navalnîi, inspectând locurile prin care el a trecut şi interogând martori. Instituţia nu a considerat totuşi că vreun element ar permite să se afirme că a fost comis "un delict". Şi nicio analiză rusească nu a pus în evidenţă, potrivit autorităţilor, vreo substanţă toxică în organismul lui Navalnîi.

Rusia a respins întotdeauna apelurile occidentale la o anchetă, susţinând că Navalnîi nu a fost otrăvit şi acuzând servicii secrete străine sau chiar modul de viaţă al lui Navalnîi că ar fi la originea incidentului. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Medicul Iulian Juncănaru, fost concurent la Chefi la cuțite, a murit la doar 39 de ani. Cum a fost găsit

2 Moment hilar în Qatar, cu doi bărbați care scot rapid telefoanele pentru a o poza pe Miss Croația | FOTO VIDEO

3 Scandal sexual online cu Cristina Pucean, după ce s-a despărțit de Bogdan de la Ploiești

4 „Președinta” României, aroganțe într-un resort de lux din Elveția

5 VIDEO Americanii au prezentat oficial „drăcovenia” SF