„Rusia va pierde”/Previziunea lui Fukuyama despre contraofensiva ucraineană din sud

„Rusia va pierde”/Previziunea lui Fukuyama despre contraofensiva ucraineană din sud

Politologul american Francis Fukuyama s-a arătat optimist miercuri în legătură cu posibilitatea de reuşită a armatei ucrainene în cadrul contraofensivei în curs de desfăşurare în partea de sud a ţării, de eliberarea căreia depinde supravieţuirea economică a Ucrainei, invadată de Rusia cu şase luni în urmă, conform Agerpres .

Într-un discurs rostit la Forum2000 la Praga, profesorul Universităţii Stanford (SUA) a subliniat că 'în condiţiile de criză energetică în Europa, orice se va întâmpla pe câmpul de luptă în următoarele luni în Ucraina va fi decisiv'.

'Voinţa politică de a menţine sancţiunile (împotriva Rusiei) va depinde de situaţia energetică. Dacă Ucraina va fi capabilă să recupereze iniţiativa militară, politicienilor europeni le va fi mai uşor să spună: va trebui să depăşim iarna, dar apoi lucrurile se vor îndrepta', a spus Fukuyama.

'De aceea, ceea ce se întâmplă acum în sudul Ucrainei este foarte important. Sunt optimist în ceea ce priveşte capacitatea militară a Ucrainei', a continuat politologul, autor al faimosului volum 'Sfârşitul istoriei', apărut după căderea comunismului în 1989.

'Cred că Rusia va pierde în sud, iar Ucraina va reuşi să elibereze regiunea Herson şi coasta Mării Negre. Supravieţuirea sa economică depinde de aceasta', a concluzionat Fukuyama.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a subscris optimismului exprimat de politologul american.

'Cu siguranţă vom câştiga războiul, indiferent de cât timp vom avea nevoie. Dacă îţi aperi modul de viaţă şi principiile, trebuie să lupţi atâta timp cât este necesar', a declarat ministrul ucrainean în cadrul unui panel, alături de ministrul german de externe Annalena Baerbock şi alţi participanţi.

'Vremea păcii a luat sfârşit în Europa. Trebuie să decidem acum dacă e să luăm jumătăţi de măsură sau nicio măsură. Prefer să nu luăm nicio măsură, dar să căutăm un consens asupra unor măsuri adevărate', a adăugat Kuleba, referindu-se la dezbaterea celor 27 state din UE cu privire la interzicerea acordării de vize turistice cetăţenilor ruşi.

La rândul său, Baerbock a declarat că Ucraina 'luptă pentru dreptul fiecărei ţări de a-şi decide viitorul'.

'Am dat clar de înţeles în UE că vom fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. Fiecare măsură pe care o luăm trebuie să fie sustenabilă timp de doi ani sau mai mult, atât timp cât Ucraina are nevoie de aceasta', a spus ministrul german.

'Sancţiunile vor fi menţinute în Europa şi în timpul iernii. Vom ajuta (populaţia) cu măsuri sociale, dar nu vom ridica sancţiunile împotriva Rusiei', a afirmat şefa diplomaţiei germane.

Forum2000 este o conferinţă anuală pe teme de politică internaţională, lansată în 1996 de preşedintele ceh de la acea vreme Vaclav Havel, fost disident anticomunist, şi de laureatul Premiului Nobel pentru Pace şi supravieţuitor al Holocaustului, Elie Wiesel.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...