Rușii vânează proprietăți în Finlanda în apropierea unor unități militare

Rușii vânează proprietăți în Finlanda în apropierea unor unități militare

În premieră, ministerul finlandez al apărării a blocat o încercare a cetățenilor ruși de a cumpăra proprietăți în statul nordic din motive de securitate națională, relatează Politico.

Cetățeni ruși s-au interesat de proprietăți în orașul de graniță Iamatra FOTO SHUTTERSTOCK

În octombrie, trei cetățeni ruși au sosit în orașul de graniță Imatra și au depus actele pentru a cumpăra un fost cămin de bătrâni situat în afara orășelului Kankaanpää. Două luni mai târziu, ministerul finlandez al apărării a anunțat că a blocat achiziția. Problema autorităților cu tranzacția a fost una simplă: clădirea se afla la o aruncătură de băț de Garnizoana Niinisalo, un centru de pregătire a armatei pentru trupele desemnate pentru apărarea națională și operațiunile de peste mări.

Guvernul finlandez a transmis că tranzacția a fost respinsă din cauza "rolului special" pe care orașul Kankaanpää îl joacă în asigurarea apărării naționale a Finlandei.

Potrivit Ministerului Apărării, există posibilitatea ca proprietatea întinsă pe o suprafață mare în vecinătatea Garnizoanei Niinisalo să fie folosită într-un mod care ar putea submina organizarea apărării naționale și protejarea integrității teritoriale”, se arată în declarație.

Cumpărătorii ruși nu au răspuns la solicitarea de comentarii trimisă prin e-mail la adresa pe care au furnizat-o în cererea lor către Ministerul Apărării. Au avut la dispoziție 30 de zile de la decizie pentru a face apel. Nu au făcut-o până la data de 9 februarie.

Suspiciuni crescute

Cazul Kankaanpää arată cât de mult au crescut în intensitate suspiciunile privind activitatea rusă - oficială și civilă - în statele vecine.

Preț de mai bine de două decenii după încheierea Războiului Rece, rușii s-au bucurat de o libertate sporită de a cumpăra bunuri în mare parte din Europa, iar Finlanda nu a făcut excepție, în ciuda unei istorii recente sângeroase, în care Finlanda a purtat două războaie cu Uniunea Sovietică la mijlocul secolului trecut.

Trei miliardari ruși au cumpărat o echipă finlandeză de hochei pe gheață de top și au înscris-o în liga rusă. O companie energetică finlandeză a anunțat un plan comun cu firma de stat rusă Rosatom pentru a construi o centrală nucleară în Finlanda.

În tot statul nordic, rușii au cumpărat, de asemenea, case de vacanță în păduri, pe malurile pitorești ale lacurilor și în arhipelagurile îndepărtate de la Marea Baltică, în ceea ce a fost considerat la vremea respectivă ca fiind investiții inocente într-un stat vecin stabil din punct de vedere economic.

Dar în prezent, odată cu intensificarea agresiunii armatei ruse în Ucraina și cu activitățile aripei sale de informații, GRU, din ce în ce mai vizibile în întreaga Europă, achizițiile de proprietăți rusești sunt privite cu mult mai mult scepticism.

Finlanda, care are o graniță de 1.340 km cu Rusia, se consideră deosebit de vulnerabilă la operațiunile de spionaj rusești și a început să acorde un interes mult mai mare achizițiilor rușilor: recent, un finlandez a răscumpărat echipa de hochei pe gheață, iar planul centralei nucleare a fost abandonat anul trecut.

Din 2020 Ministerul Apărării poate bloca vânzările de proprietăți către ruși și alți cetățeni din afara UE și a Spațiului Economic European, dar până la acest caz nu a făcut-o niciodată din motive de securitate națională, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului. Cealaltă respingere a fost din cauza neplății taxei de procesare.

Experții sunt de părere că oficialii sunt probabil îngrijorați de faptul că proprietatea ar putea deveni bază pentru misiuni secrete ale forțelor speciale sau, așa cum se întâmpla deseori, pentru a monitoriza activitatea din jurul bazei militare.

Acest gen de loc nu ar face neapărat parte din vreun masterplan rusesc, dar ar putea fi acolo, teoretic, în caz de nevoie”, a spus Charly Salonius-Pasternak, cercetător la Institutul finlandez pentru afaceri internaționale.

Un context delicat

În motivarea deciziei sale, Ministerul finlandez al Apărării a menționat că potențialii cumpărători ruși ai căminului de bătrâni și-au schimbat de mai multe ori povestea cu privire la destinația pe care intenționau să o dea clădirii. Explicațiile lor nu au fost „credibile”, a motivat ministerul.

Căminul de bătrâni, nelocuit și neîncălzit la temperaturi negative, arată neîngrijit și are cu siguranță nevoie de renovare. Ușa din față era îngălbenită de rugină, iar calea de acces acoperită de gheață groasă.

Proprietatea are în jur de 100 de dormitoare, dar și o parcare mare și mult teren în jur. De aici zona garnizoanei Niinisalo este accesibilă pe drumuri lăturalnice împădurite, dar și pe drumul principal.

Înăsprirea politicii imobiliare finlandeze vine într-un moment delicat pentru țara nordică, în contextul în care aceasta este în proces de aderare la NATO, alături de Suedia, țară vecină.

Vladimir Putin a amenințat cu ceea ce a numit un „răspuns tehnico-militar” la aceste candidaturi, ceea ce a dus la apeluri pentru o vigilență sporită în ambele state.

Probabil că oficialii din Suedia, unde a avut loc recent o avalanșă de arestări de presupuși spioni ruși , urmăresc situația îndeaproape pentru a vedea ce lecții pot fi extrase din schimbarea regulilor finlandeze, spun experții.

Agenția suedeză de stat pentru cercetare în domeniul apărării a elaborat recent un raport care face un bilanț al investițiilor rusești în Suedia.

În Finlanda, experții în domeniul securității au salutat noile reguli privind proprietatea, ca parte din eforturile de examinare a investițiilor rusești în această țară, despre care unii sugerează că ar fi trebuit să aibă loc mai devreme.

„Este o problemă recunoscută de mult timp de autorități, iar acum există instrumente pentru a o remedia cel puțin parțial”, a comentat cercetătorul Salonius-Pasternak.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

2 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

3 Rusia, oameni buni...

4 Potrivit manualului, dacă Rusia ar fi respectat propria doctrină militară, ar fi cucerit Ucraina în prima etapă a invaziei

5 Misteriosul mesaj al lui Valeri Zalujnîi, la 3 luni după ce a fost dat afară de la conducerea armatei ucrainene