Ruta Balcanilor se închide, alte itinerarii s-ar putea deschide (AFP)

Ruta Balcanilor se închide, alte itinerarii s-ar putea deschide (AFP)

Guvernul bulgar a procedat în weekend-ul trecut la o demonstrație de forță, desfășurând elicoptere și soldați la frontierele sale, în încercarea de a le transmite posibililor solicitanți de azil următorul mesaj: ''Vedeți-vă de drum!'', scrie marți într-un comentariu AFP. Bulgaria, ca și Albania, vecine cu Grecia, nu exclud posibilitatea ca noi itinerarii migratorii, care trec pe teritoriul lor, să preia ștafeta de la actuala ''rută a Balcanilor'', aproape închisă.

În cursul unui exercițiu comun al forțelor de ordine, sâmbătă, la granița dintre Bulgaria și Grecia, premierul bulgar Boiko Borisov a anunțat desfășurarea a 400 de oameni suplimentari în zona situată la mai puțin de două ore de mers pe șosea de la frontiera dintre Grecia și Macedonia, unde sunt blocați de zece zile mii de sirieni și irakieni.

''Dispunem de echipamente de supraveghere sofisticate care permit oprirea unui val migrator'', declara Borisov luni la Bruxelles, unde a participat la summitul UE-Turcia.

Într-o declarație marți la radioul austriac O1, șeful Autorității împotriva traficului cu ființe umane din Austria, Gerald Tatzgern, a vorbit despre ''o recrudescență a activității'' traficanților ''de la marile tabere (de refugiați) de la frontiera turco-siriană'' cu destinația ''nu numai Grecia, ci și direct din Turcia către Bulgaria, pentru a continua apoi către România''.

Mai la sud, rutele clandestine ale exodului s-ar putea de asemenea bifurca spre Albania și Italia.

Această posibilitate ''nu trebuie ignorată'', a recunoscut sâmbătă în presă ministrul italian de externe, Paolo Gentiloni, care vrea să creadă că riscul este sub control datorită ''cooperării, activă de mult timp, cu guvernul albanez''.

Roma ar urma să furnizeze în curând mijloace logistice și umane suplimentare pentru a ajuta Tirana să-și controleze frontierele, potrivit unor surse concordante.

''Ruta Adriaticii'', între coasta albaneză și regiunea italiană Puglia, a mai fost utilizată de valuri de migrație masivă. În 1991, zeci de mii de albanezi au migrat în ambarcațiuni improvizate către Italia.

Între Grecia și Albania, itinerariile clandestine prin munți au fost de asemenea urmate de către mii de migranți albanezi către Grecia în anii 1990 și 2000 și sunt bine cunoscute de către călăuze.

Se vor aventura oare candidați la azil, inclusiv femei și copii în mare număr, pe trasee periculoase, epuizante din punct de vedere fizic și din ce în ce mai supravegheate?

''Este prea devreme pentru a spune aceasta'', a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Oficiului Internațional de Migrații (OIM), Leonard Doyle. ''Presiunea Europei pentru reducerea numărului de plecări din Turcia este enormă, aceasta ar putea funcționa'', a adăugat el.

Țările Uniunii Europene și-au înăsprit luni tonul, în cadrul unui summit la Bruxelles, și sunt acum gata să-i retrimită în Turcia pe toți migranții care sosesc ilegal în insulele grecești, în baza unui acord ce trebuie finalizat cu Ankara.

''Coridorul'' migrației prin care au trecut în 2015 peste 850.000 de migranți din Grecia către Germania, Austria sau Suedia, tranzitând Macedonia și alte țări ex-iugoslave, nu a fost declarat oficial închis, dar prin el nu mai sunt lăsați să treacă de fapt decât foarte puțini sirieni și irakieni.

La rândul său Bulgaria a ridicat deja la frontiera sa terestră cu Turcia, lungă de 259 de km, un gard de 30 de km. Ea a procedat la prelungirea lui pe 130 km. Circa 2.000 de polițiști sunt deja desfășurați în zonă.

Camioanele transportând clandestini pe sub nasul polițiștilor bulgari corupți rămân o realitate, dar Frontex și-a sporit prezența în partea bulgară, iar Turcia — numărul de grăniceri, potrivit analistului Vladimir Ciukov.

Din Bulgaria, calea cea mai directă pentru a ajunge în vestul Europei trece prin Serbia. Dar trebuie traversată o regiune muntoasă, iar Serbia nu prea este dispusă să tolereze tranzitările masive pe teritoriul său.

Mai la nord, un ocol prin România este și mai delicat: doar două poduri fac legătura între Bulgaria și România și o traversare cu barca pe Dunăre ''nu ar scăpa de vigilența grănicerilor'', estimează Vesela Cernova, de la Centrul european de analiză a politicii externe, cu sediul în Sofia.

Există un obstacol suplimentar: Ungaria, care și-a închis deja frontierele cu Croația și Serbia, a lansat lucrări pregătitoare pentru a face la fel cu frontiera sa cu România.

Bulgaria, cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, și-a atras reputația de țară puțin ospitalieră față de migranți, notează AFP. În 2015, aproape 30.000 de migranți au fost înregistrați în Bulgaria, în timp ce alte câteva mii au trecut clandestin. Organizații neguvernamentale au semnalat tratamente necorespunzătoare sistematice din partea forțelor de ordine.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...