Saber Guardian 19: Un exerciţiu inter-arme cu trageri reale de luptă a avut loc la Centrul de instruire de la Cincu

Saber Guardian 19: Un exerciţiu inter-arme cu trageri reale de luptă a avut loc la Centrul de instruire de la Cincu

Un exerciţiu inter-arme cu trageri reale de luptă a avut loc, joi, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită "Getica" din localitatea Cincu, în cadrul "Saber Guardian 19", a declarat căpitanul Mariana Dinu de la unitatea de la Cincu.

Potrivit sursei citate, în cadrul exerciţiului, "a fost executată o operaţie de blocare a inamicului pe un aliniament favorabil".

"Deoarece inamicul a reluat ofensiva, structurile de infanterie ale grupului de luptă au deschis focul, iar artileria a executat focul de baraj. MiG-urile 21 LanceR au intervenit în sprijinul forţelor aflate în contact cu inamicul, distrugând subunităţile de artilerie ale acestuia. Un efect impresionant, vizual şi auditiv, l-a produs LAROM-ul, aparţinând Brigăzii 8 Larom din Focşani, neutralizând artileria şi infanteria inamicului. A urmat spectacolul obuzierelor calibru 152 mm, aparţinând Batalionului 817 Artilerie, din Prundu Bârgăului, iar apoi, pe măsura apropierii inamicului de poziţiile forţelor proprii, acesta a fost angajat succesiv cu toate sistemele de armament din dotarea infanteriei: aruncătoare calibru 120 şi 82 mm, mitralierele calibru 14,5 mm de pe TAB şi AG-9", a afirmat Dinu.

Militarii participanţi la exerciţiu au executat, de asemenea, o misiune de evacuare a unui rănit, cu un vehicul MLI MEDEVAC, în timp ce o celulă de elicoptere IAR 330 PUMA SOCAT a intervenit cu foc asupra blindatelor, cu proiectile reactive nedirijate calibru 57 mm. Contraatacul a fost condus de către o companie de infanterie din Batalionul 191 Infanterie din Arad, sprijinită de o formaţie de patru elicoptere AH-64 APACHE, din cadrul Brigăzii 12 Elicoptere de Luptă a USAREUR.

Ultima etapă a exerciţiului a constituit-o debarcarea unei companii de infanterie uşoară din elicoptere de tip CH-47 CHINOOK, pentru executarea unei manevre de învăluire şi nimicirea inamicului.

La eveniment au participat generalul-maior Dorin Ioniţă, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite "General Ioan Emanoil Florescu", generalul-maior Virgil-Ovidiu Pop, comandantul Diviziei 4 Infanterie "Gemina", Ioan Aurel Cherecheş, prefectul judeţului Cluj, şi comandanţii structurilor participante la exerciţiu. AGERPRES/ (AS- autor: Cristian Lupaşcu, editor: Antonia Niţă, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”