Sălajul, pe primul loc la nivel naţional ca număr de donatori de sânge

Sălajul, pe primul loc la nivel naţional ca număr de donatori de sânge

Judeţul Sălaj se situează pe primul loc la nivel naţional ca număr de donatori de sânge raportat la mia de locuitori, în primul semestru din 2020, potrivit unei statistici a Institutului Naţional de Medicină Transfuzională, făcută publică luni, de Centrul de Transfuzie Sanguină din judeţul menţionat.

Potrivit statisticii menţionate, judeţul Sălaj are o medie de 14,79 donări la mia de locuitori, dublu faţă de media naţională, de 7,45 donări. Pe locul II se situează judeţul Argeş, cu 14,3 donări la mia de locuitori, iar pe III Prahova, cu 11,41 donări la mia de locuitori.

În ceea ce priveşte numărul de donatori la mia de locuitori, aceeaşi statistică situează Sălajul pe locul al doilea la nivel naţional, cu 11,7 donatori la mia de locuitori, primul fiind de această dată Argeşul, cu 12,92 donatori la mia de locuitori.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Sălaj, Cristina Ilieş, a precizat luni, pentru AGERPRES, că poziţia fruntaşă a judeţului în aceste statistici se datorează unui cumul de factori.

"Suntem un judeţ mai mic, unde lumea se cunoaşte şi informaţia se propagă mai uşor. Întregul personal al Centrului a fost implicat în promovarea actului de donare. Ne-am deplasat pentru donare şi în mediul rural, am făcut acţiuni şi în licee şi avem numeroase companii şi instituţii ai căror angajaţi vin să doneze periodic. În plus, am creat la Centru un mediu plăcut, personalul întâmpină donatorii cu zâmbetul pe buze şi îi face să treacă peste fricile şi tracul dat de acţiunea de donare de sânge. Donatorii se simt bine la noi şi atunci revin", a precizat Cristina Ilieş.

Pe de altă, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Sălaj subliniază însă faptul că în perioada verii numărul donatorilor a scăzut, motiv pentru care chiar sâmbătă, 29 august, instituţia va fi deschisă pentru cei care vor să ajute la salvarea unei vieţi prin donarea de sânge. AGERPRES / (A - autor: Sebastian Olaru, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori / Germania se pregătește să asigure transferul a 800.000 de militari ai alianței spre Est

2 Din 2020 și până în prezent, diferența dintre PIB-ul SUA și cel chinez s-a mărit de la aproximativ 5 trilioane de dolari la 10 trilioane de dolari în …

3 De ce nu au reușit românii să facă față turcilor în evul mediu. Motivele pentru care victoriile românești se terminau cu pierderea tronului

4 VIDEO Totul despre tentativa de asasinat asupra fostului președinte al SUA / Momentul filmat în care s-a tras asupra lui Donald Trump la un miting de ca…

5 Foarte interesante amănunte!