SCANDAL! Bejinariu rămâne cu IMUNITATEA! Cererea DNA a fost RESPINSĂ!

SCANDAL! Bejinariu rămâne cu IMUNITATEA! Cererea DNA a fost RESPINSĂ!

Camera Deputaţilor a respins, marţi, cererea de urmărire penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu. Votul a fost covârșitor în favoarea deputatului, fost secretar general al Guvernului Năstase: 183 de deputați au votat împotriva începerii urmăririi penale, 88 au fost pentru și doi s-au abținut.

Cazul Eugen Bejinariu a intrat, marți, pentru a treia oară, la vot în plenul Camerei Deputaţilor. DNA a cerut, încă din noiembrie anul trecut, aviz pentru începerea urmăririi penale a deputatului PSD. Din decembrie 2016 şi până acum cazul a fost amânat succesiv, invocându-se motive procedurale.

Parlamentarul este cercetat, într-un dosar legat de scandalul Microsoft pentru fapte care ar fi fost comise în perioada în care a fost secretar general al Guvernului Năstase.

Eugen Nicolicea a prezentat plenului raportul Comisiei juridice, prin care s-a dat un aviz negativ cererii de urmărire penală, pe motiv că faptele de care este acuzat deputatul PSD ar fi fost comise anterior datei de 2 decembrie 2004, când a intrat în vigoare legea care conferea DNA posibilitatea de a ancheta această infracţiune, respectiv abuzul în serviciu.

Eugen Bejinariu şi-a susţinut nevinovăţia de la tribuna Camerei Deputaţilor, afirmând că încheierea contractului privind licenţele Microsoft s-a făcut prin Hotărâre de Guvern, pe care el era obligat, ca ministru, să o semneze.

"După aprobarea contractului, după avizele de legalitate, după 13 ani, se invocă un posibil abuz în serviciu, legat strict de adoptarea acestui contract prin act normativ al Guvernului. Absurd, stimaţi colegi. Eu sunt un om corect, de bună credinţă şi tot ceea ce am făcut în activitatea mea a fost însoţit de grija şi determinarea de a face bine, de a proceda onest şi legal", a spus deputatul.

El a explicat că acuzaţiile sunt "complet nefondate" şi le "respinge categoric", pentru că acel contract a fost încheiat între Guvern şi Microsoft Irlanda, semnătura sa fiind în numele Guvernului şi acordată în baza unui mandat imperativ, prin Hotărâre de Guvern.

"Nicăieri în dosar nu există un indiciu că aş fi încălcat vreo lege sau act normativ (...) Eu nici nu-i cunoşteam, nici n-am avut vreo întâlnire sau discuţie cu cineva de la companie, nu am avut niciun fel de implicare sau participare la întâlniri, negoicieri, oficiale sau neoficiale, cu Microsoft sau Fujitsu sau cu intermediari ai acestora", a mai spus Bejinariu, completând că el, ca ministru, nu avea nici atribuţii legale în negocierea contractului.

Deputatul a susţinut în faţa colegilor săi că a dat declaraţii ca martor şi a "demonstrat" procurorului de caz că deciziile au fost luate oficial înainte ca el să fie numit în Guvern, iar după semnarea contractului s-au succedat alţi miniştri care au încheiat acte adiţionale, toate având însă avizele de specialitate şi de legalitate, inclusiv de la Ministerul Justiţiei.

El a mai explicat că semnarea contractului a fost făcută prin mandatari - el în numele Guvernului, iar Fujitsu Siemens Austria în numele Microsoft Irlanda. Fujitsu a fost aleasă ca mandatar strict de către compania americană, astfel încât el nu s-ar fi putut implica în negocieri privind câştigătorii şi semnatarii.

"Domnilor colegi, repet, nu există nici măcar o probă în dosar că aş fi comis o infracţiune. (...) În acest moment există decizia CCR nr. 68 din 27 feb 2017, care stabileşte că adoptarea şi conţinutul unor acte normative în sine nu pot constitui subiect de cercetare penală. V-am prezentat toate aceste argumente astfel încât să votaţi şi dumneavoastră în cunoştinţă de cauză, conform propriei conştiinţe şi în acord cu legea", a încheiat Bejinariu.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins în urmă cu două săptămâni cererea de urmărire penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu, amânată la finalul legislaturii trecute. În legislatura trecută, Comisia juridică dăduse un vot favorabil urmăririi penale a lui Bejinariu.

Procurorii DNA vor să îl pună sub acuzare pe Eugen Bejinariu pentru că, în perioada în care a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, încălcând dispoziţiile privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectele hotărârilor de guvern nr. 1473 din 11 decembrie 2003 şi nr. 470 din 1 aprilie 2004, prin care s-a aprobat încheierea, între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea companiei de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul favorizării acesteia prin evitarea organizării unei licitaţii publice.

Eugen Bejinariu mai este suspectat că a iniţiat şi susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr. 1778 din 21 octombrie 2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15 aprilie 2004 între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. Procurorii susţin că Bejinariu a semnat contractul comercial de închiriere licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 şi actul adiţional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziţia din sursă unică.

Prejudiciul produs statului prin aceste contracte care au avut la bază hotărâri de Guvern a fost estimat de procurorii DNA la 66.965.343 de dolari, sumă care a reprezentat un folos patrimonial necuvenit pentru compania Fujitsu Siemens Computers GmbH.

Cererea a fost trimisă Camerei Deputaţilor în noiembrie 2016, înaintea alegerilor parlamentare, însă deputaţii au amânat cazul din cauza campaniei electorale. PSD a solicitat la acea vreme, declarativ, ca Bejinariu să demisioneze, precizând că, dacă el va câştiga un nou mandat de deputat, îi vor cere şi atunci să renunţe la funcţie. Din decembrie 2016 şi până acum cazul a fost amânat succesiv, invocându-se motive procedurale.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa