Scandalul Pegasus: Israelul asigură Franţa că ia "în serios" acuzaţiile de spionaj

Scandalul Pegasus: Israelul asigură Franţa că ia "în serios" acuzaţiile de spionaj

Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, i-a dat asigurări miercuri omoloagei sale franceze, Florence Parly, că ţara sa ia "în serios" acuzaţiile de spionaj cu privire la software-ul israelian Pegasus , suspectat că ar fi fost utilizat inclusiv împotriva preşedintelui francez, Emmanuel Macron, notează AFP.

Benny Gantz "a abordat subiectul NSO (societatea israeliană de securitate cibernetică autoare a proiectului Pegasus) şi a declarat că Israelul ia în serios acuzaţiile", a informat Ministerul israelian al Apărării într-un comunicat.

"El a subliniat că statul Israel acordă licenţe de export pentru produse cibernetice numai statelor şi doar pentru a lupta împotriva terorismului şi criminalităţii", a adăugat ministerul.

Şefa armatelor, care l-a primit pe Benny Gantz la sfârşitul după-amiezii la Paris, nu a făcut nicio declaraţie după întâlnire.

Cu toate acestea, ea a sugerat marţi că va profita de ocazia acestei întâlniri bilaterale, programată cu mult timp în urmă, pentru a afla "ce ştia guvernul israelian despre activităţile clienţilor NSO" şi ce dispozitive au fost puse în funcţiune pentru "a preveni deturnarea acestor instrumente extrem de intruzive".

Software-ul Pegasus, care permite infiltrarea sistemelor informatice, se află în centrul unui scandal mondial de spionaj dezvăluit la jumătatea lui iulie de 17 media.

Pegasus ar fi permis spionarea numerelor de telefon a cel puţin 180 de jurnalişti, 85 de militanţi pentru drepturile omului şi a 14 şefi de stat, între care preşedintele francez Emmanuel Macron, ceea ce NSO infirmă.

Potrivit media franceze Le Monde şi Radio France, numerele de telefon ale lui Emmanuel Macron , precum şi ale fostului prim-ministru Edouard Philippe şi ale celor 14 membri ai guvernului, printre care şeful diplomaţiei, Jean-Yves Le Drian, figurează "în lista numerelor selectate de un serviciu de securitate al statului marocan, utilizator al Pegasus, pentru o potenţială spionare".

"Dacă aceste fapte sunt adevărate (..) vom trage toate consecinţele, dar mai întâi trebuie să se demonstreze că sunt adevărate", a afirmat purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, la finalul unei şedinţe a executivului, subliniind faptul ca o serie de "verificări" sunt în curs.

Acuzată cu regularitate că ar face jocul regimurilor autoritare, NSO asigură că software-ul său serveşte teoretic pentru a obţine doar informaţii despre reţelele criminale şi teroriste.

Parlamentul israelian a instituit o comisie specială de anchetă pentru a investiga acuzaţiile potrivit cărora programul de spionaj Pegasus a fost utilizat în "mod abuziv" de anumite state pentru a spiona personalităţi, reaminteşte AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...