Scurgerea de documente secrete ale Statelor Unite ar putea fi doar „vârful aisbergului”

Scurgerea de documente secrete ale Statelor Unite ar putea fi doar „vârful aisbergului”

Scurgerea recentă a peste o sută de documente secretizate ale SUA ar putea fi doar „vârful aisbergului” al unui set de materiale care a început să circule cu mult înainte de a fi observat pe scară largă, conform unui nou raport, relatează The Guardian.

Foto: Shutterstock (Arhivă)

Această scurgere reprezintă cea mai gravă breșă de securitate națională a Washingtonului din ultimii mulți ani, inclusiv amănunte despre penuria de muniție din Ucraina, metode de colectare a informațiilor americane utilizate împotriva Rusiei și dovezi jenante care indică spionajul american asupra unor aliați precum Ucraina, Coreea de Sud și Israel. Analiștii sugerează că pagubele pentru SUA ar putea fi mult mai grave.

Unul dintre documente, datat la 23 februarie, prezintă în detaliu modul în care sistemele de apărare aeriană S-300 din epoca sovietică ale Ucrainei vor fi epuizate până la 2 mai, în ritmul actual de utilizare. Nu este clar dacă Ucraina a schimbat de atunci ritmul de utilizare a rachetelor S-300, dacă stocurile au fost refăcute sau dacă în prezent se bazează mai mult pe alte sisteme antiaeriene.

Documentele „conțin inexactități”

Totodată, același document se referă la o sursă de informații ca fiind „Lapis time-series video", o referire aparentă la un sistem de sateliți puțin cunoscut și foarte bine păzit , care permite vizualizarea obiectelor de la sol.

Ucraina a negat luni un raport conform căruia ar fi fost forțată să modifice unele planuri militare înaintea unei contraofensive mult așteptate din cauza scurgerii de informații. Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat că planurile strategice ale Kievului au rămas neschimbate, dar că tacticile au fost întotdeauna supuse schimbării.

Autenticitatea documentelor nu a fost confirmată în mod oficial, însă Pentagonul a transmis duminică printr-o declarație că analizează documentele care „par să conțină materiale sensibile și foarte clasificate".

O sursă din domeniul apărării din Marea Britanie a declarat luni că documentele, în care este precizat evenimentul aviatic în care un avion de vânătoare rusesc aproape a doborât un avion de supraveghere britanic în Crimeea în luna septembrie, „conțin inexactități și nu reflectă ceea ce s-a întâmplat în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre".

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a dezvăluit incidentul în parlament în octombrie și a declarat la acea vreme că Marea Britanie nu a considerat cazul ca fiind o escaladare deliberată, ci că a fost cauzat de o defecțiune tehnică. El a acuzat Moscova că a acționat în mod nechibzuit.

„Bear vs. Pig"

Mai mulți utilizatori ai aplicației Discord au declarat pentru Bellingcat că sursa inițială a scurgerii de informații a fost un server utilizat de doar 20 de persoane, al cărui nume a fost schimbat de mai multe ori, cel mai frecvent fiind Thug Shaker Central. Acesta a fost creat de adepții unui YouTuber popular numit Oxide, care postează videoclipuri despre arme.

Sursele au afirmat că primele scurgeri de informații despre Thug Shaker Central datează din luna octombrie a anului trecut și au implicat mult mai multe documente decât cele care au ieșit la iveală până acum. Persoana care a făcut publice documentele ar fi acționat în calitate de administrator al serverului și a creat un canal în cadrul Thug Shaker numit „Bear vs Pig", despre invazia rusă în Ucraina.

Documentele nu s-au răspândit dincolo de Thug Shaker Central până la sfârșitul lunii februarie, când unul dintre utilizatorii canalului „Bear vs. Pig", un adolescent căruia i se spunea Lucca, a început să publice 107 dintre documentele fotografiate pe un server mai utilizat, WowMao, pentru fanii unui YouTuber filipinez.

Câteva zile mai târziu, un utilizator a publicat zece dintre imagini pe un server Discord pentru jucătorii de Minecraft. Acestea au rămas acolo aparent neobservate timp de încă o lună, înainte ca un utilizator să posteze trei dintre ele pe site-ul web 4chan, iar puțin mai târziu, în aprilie, cinci documente au apărut pe aplicația de mesagerie Telegram.

Un alt document, marcat ca fiind strict secret, din cadrul unei actualizări a informațiilor CIA din 1 martie, prezintă faptul că agenția de informații Mossad își încuraja ofițerii să ia parte la proteste împotriva planurilor guvernului israelian de a slăbi independența sistemului judiciar. Guvernul israelian a negat orice implicare a Mossad-ului în proteste.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...

5 Judecați voi...