Se poate! Aviz Opoziției! Noul guvern conservator din Grecia anulează pensiile speciale, care ajungeau până la 24.000 euro pe lună

Se poate! Aviz Opoziției! Noul guvern conservator din Grecia anulează pensiile speciale, care ajungeau până la 24.000 euro pe lună

Guvernul formaţiunii politice conservatoare Noua Democraţie, condus de Kyriakos Mitsotakis, ajuns la conducerea Greciei la începutul lunii iulie, a anunţat anularea pensiilor speciale acordate în timpul guvernării de stânga a formaţiunii de stânga Syriza, condusă de Alexis Tsipras, relatează  info-sud-est.ro .

De pensiile speciale beneficiau oamenii politici care deţinuseră funcţii în administraţia centrală şi locală, în Parlament şi în agenţii  şi companii ale statului, magistraţi, jurnalişti apropiaţi guvernului.

Pensiile speciale au fost acordate de guvernul de stânga al lui Alexis Tsipras în condiţiile în care, în timpul crizei financiare care a zguduit Grecia vreme de un deceniu, după 2008, datoria publică a statului a rămas la nivelul de 170% din Produsul Intern Brut, sute de miliarde de euro au fost aduşi în economia ţării cu titlu de ajutor sau împrumut din Uniunea Europeană iar veniturile pensionarilor greci obişnuiţi s-au redus considerabil.

Noul ministru al Muncii, Iannis Vroutsis, a trimis legea anulării pensiilor speciale în Parlament iar deputaţii greci au votat o reglementare potrivit căreia pentru un serviciu în sistemul public nicio pensie plătită de stat nu mai poate depăşi 4.000 de euro.

Într-un interviu acordat mass-media greceşti, ministrul Iannis Vroutsis a declarat că a rămas şocat, la preluarea funcţiei, de amploarea fenomenului pensiilor speciale, care erau calculate la un plafon maxim de 20.000-24.000 euro şi la unul minimal de 10.000 euro. Pentru a obţine o astfel de pensie – a argumentat ministrul Muncii – un contributor trebuie să plătească la stat aproximativ 3 milioane de euro în 10 ani or acest lucru nu s-a întâmplat în nicio situaţie.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /