Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan, spune că sunt companii interesante să intre în exploatările de gaze offshore

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan, spune că sunt companii interesante să intre în exploatările de gaze offshore

Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, spune că există companii importante care vor să intre pe piaţa extracţiei de gaze offshore din România.

"Ministerul Economiei a anunţat că pregăteşte o modificare a legislaţiei offshore, pe care intenţionează să o pună în dezbatere publică şi să o trimită către noul Parlament cât mai repede. Scopul este să eliminăm mai multe bariere şi să deblocăm investiţii importante în platforma Mării Negre. În această privinţă, am făcut deja paşi importanţi, cu noul program de eliberare de gaz (gas release program - n.r.), care a crescut obligaţia de a vinde pe pieţele centrale jumătate din producţia offshore. De asemenea, vedem companii importante care sunt interesate să intre în aceste exploatări de gaze offshore", a afirmat Drăgan, într-o conferinţă online.

Aceasta în contextul în care, în urmă cu un an, ExxonMobil, care deţine jumătate din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep (cu rezerve de gaze estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi), a anunţat că vrea să se retragă din România.

Iniţial, printre cei interesaţi să preia participaţia Exxon se aflau şi polonezii de la PGNiG, însă şi aceştia au anunţat, recent, că renunţă la această intenţie. În context, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, în octombrie, că Romgaz vrea să preia pachetul Exxon.

La rândul lor, şi ruşii de la Lukoil vor să se retragă din proiectul Trident, pe care l-au explorat în parteneriat cu Romgaz, deşi acolo s-au găsit rezerve estimate la 30 de miliarde de metri cubi.

Spre comparaţie, România produce în prezent 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.AGERPRES/(Autor: Florentina Cernat, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țoapa o să vomite venin! „Gură de aur” și Reghe, poze în tandrețuri!

2 FOTO O profesoară de 41 de ani însărcinată a fost arestată după ce s-a culcat cu un elev de 15 ani

3 De citit!

4 Furnizorii de gaze trimit notificări cu tarife noi exorbitante

5 Priviți ce panouri rutiere montează Poliția din Ungaria, exclusiv pentru șoferii români