Șefii Comisiei și Consiliului European, optimiști privind aderarea României la Schengen în 2023

Șefii Comisiei și Consiliului European, optimiști privind aderarea României la Schengen în 2023

Ursula von der Leyen și Charles Michel au susținut, după discuțiile din summitul UE, că o decizie în privinţa aderării României şi Bulgariei la Schengen poate fi luată în cursul anului viitor.

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei FOTO Twitter U.Leyen

Am avut ocazia să avem o discuţie politică despre aderarea la Schengen a Bulgariei şi României şi sunt optimist că o decizie în privinţa lor poate fi luată în cursul anului 2023. Am simţit angajamentul politic de a lucra pentru a face progrese şi sincer sper că vom putea să facem să se întâmple asta în cursul anului 2023”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

La rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ţinut să transmită un mesaj României şi Bulgariei: „Vreau să le spun: vă sprijinim deplin pentru aderarea dvs. la Schengen, vom continua să lucrăm neobosit pentru a o face posibilă cât mai curând în cursul anul viitor”.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a confirmat că următoarea dată când liderii UE se vor reuni, într-un summit extraordinar ce va fi convocat pentru 9 şi 10 februarie, se va discuta despre subiectul delicat al migraţiei, o temă asupra căreia Austria a insistat şi pentru care a blocat aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Problema migrației

Migraţia nu a fost subiectul principal astăzi, dar ştim cu toţii că ne confruntăm cu un număr tot mai mare de persoane atât pe ruta mediteraneană, cât şi pe ruta balcanică", a declarat Charles Michel la încheierea Consiliului European. „Astăzi a fost ocazia de a deschide din nou dezbaterea pe acest subiect provocator şi vom avea o discuţie aprofundată” în februarie, a anunţat Charles Michel.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus joi seara, după reuniunea Consiliului European, că au fost făcuţi „paşi în direcţia bună” privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. „Concluzia mea e simplă – toţi actorii au înţeles că avem o problemă care trebuie rezolvată”, a menţionat şeful statului, adăugând că aşteptarea sa este ca România să intre în Schengen în cursul anului 2023.

Așteptarea mea este ca România să intre cu drepturi depline, fără alte condiții, în cursul anului 2023 în Schengen (...) Nu am discutat despre un calendar concret și nici nu cred că este astăzi momentul să discutăm despre un calendar concret. E nevoie de foarte multe discuții, pe care le voi avea eu cu liderii celorlalte state, discuții care se vor purta aici de oamenii din Reprezentanța noastră și așa mai departe”, a completat șeful statului.

Klaus Iohannis a făcut și un inventar al motivelor pentru care România trebuie primită în Schengen. „Ne străduim și facem față, fiindcă dorim și credem că este corect. Suntem țară de primă linie pentru migranți și noi controlăm fluxul migrator. Avem rezultate foarte bune, recunoscute de surse externe, obiective. România este țară de primă linie și de prim rang, aș spune, când vine vorba de așa-numitele linii de solidaritate, de transport de bunuri din Ucraina spre piețele lumii. Peste 60% din produsele agricole exportate de Ucraina au mers prin România, pe drumurile, pe calea ferată a noastră, pe căile fluviale și prin portul de la Constanța”, a conchis președintele.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

3 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Judecați voi...