Șefii OMV vor și reducerea la jumătate a taxei de solidaritate, pe lângă modificarea Legii Offshore

Șefii OMV vor și reducerea la jumătate a taxei de solidaritate, pe lângă modificarea Legii Offshore

Modificarea Legii Offshore nu este singurul motiv pentru care șefii companiei austriece OMV se întâlnesc, luni, cu premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului Nicolae Ciucă. Potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro, Alfred Stern, șeful OMV, vine la București pentru a negocia și reducerea taxei de solidaritate, pe lângă modficarea Legii Offshore, de la 300 milioane euro la 150 milioane euro/an. În schimb, ar oferi renunțarea la procesul deschis la Curtea Internațională de arbitraj de la Paris – ICC împotriva statului român, scrie Hotnews.

Marcel Ciolacu a declarat luni, înainte de întâlnire, că Legea offshore este asumată, nu o negociază, iar litigiile pe care OMV le are cu statul român le dorește închise amiabil.

Reamintim că în luna iunie, OMV Petrom a acționat în judecată statul român la Curtea Internațională de arbitraj de la Paris – ICC, reclamând anumite prevederi din legea offshore care îi impun unele limite în ceea ce privește modul în care poate dispune de producția de gaze naturale din Marea Neagră, potrivit cursdeguvernare.ro.

Anunțul privind acest litigiu a fost făcut la doar câteva ore după anunțul deciziei OMV Petrom de a trece, împreună cu Romgaz, la exploatarea zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud din Perimetrul Neptun Deep.

HotNews.ro a scris încă de joi că că șeful OMV vine la București pentru a negocia cu reprezentanții Guvernului modificarea Legii Offshore. Această vizită are loc în contextul în care statul român a fost acționat în judecată, fiind reclamate prevederi din Legea Offshore, care nu ar fi pe placul companiei austriece. Austriecii doresc să poată avea mai multă libertate în exportul gazelor din Marea Neagră către vest.

Șeful OMV Alfred Stern se va întâlni la Palatul Victoria cu premierul Marcel Ciolacu, la discuţii participând și preşedintele PNL, Nicolae Ciucă şi vicepremierul Marian Neacşu.

Cât plătește OMV Petrom taxa de solidaritate

OMV Petrom anunța în luna mai că estimează o contribuție de solidaritate de aproximativ 1,5 miliarde lei (aprox. 300 milioane euro) pentru anul fiscal 2022, care a fost plătită la sfârșitul lunii iunie 2023.

Contribuția pentru întregul an 2023 va fi plătită la sfârșitul lunii iunie 2024, mai preciza OMV Petrom.

Pentru companiile care produc și rafinează țiței, legea introduce obligația de a plăti 350 de lei pentru fiecare tonă de țiței prelucrată în 2022 și 2023.


populare
astăzi

1 „Am fost sus acolo unde majoritatea oamenilor vor să ajungă. Nu e nimic acolo. E pustiu. Întoarceți-vă la lucrurile simple”

2 VIDEO O simplă povestioară din Ucraina...

3 Cine sunt milionarii care au cumpărat sute de apartamente la Nordis. 152 de procese au fost deschise

4 Așa o fi?

5 Fosta judecătoare de la CCR Simona-Maya Teodoroiu a murit la doar 55 de ani