Șeful ASPA a demisionat / Nicușor Dan: A gestionat bugetul ca pe propriul buzunar / Concluziile rapoartelor de control

Șeful ASPA a demisionat / Nicușor Dan: A gestionat bugetul ca pe propriul buzunar / Concluziile rapoartelor de control

Directorul Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), Andrei Mina Drăghici, numit în funcție de către PSD în august 2018, a demisionat, anunță primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. El îl acuză că a gestionat bugetul instituției "ca pe propriul buzunar", îl acuză de prejudicii de aproape 500.000 de euro și prezintă concluziile unor rapoarte de control, care arată nereguli grave privind cheltuieli nejustificate.

Nicușor Dan spune că prin această demisie se pune punct "unui mandat în care resursele publice s-au dus mai degrabă către diverși clienți politici ai PSD, în detrimentul animalelor pe care ASPA le are în grijă".

Primarul Capitalei prezintă concluziile raportului Curții de Conturi și ale celor trei rapoarte ale Corpului de Control pe care l-a trimis pentru verificări la ASPA:

  • 809.200 lei, prejudiciu material provenit din achiziția a 24 de containere neutilizabile din punctul de vedere al normelor sanitar-veterinare;
  • 535.493 lei, sumă cheltuită pentru achiziționarea și instalarea unor cuști pentru câini la adăpostul ASPA din Mihăilești, fără să existe documente de recepție și la construcția cărora nu s-au folosit numai materiale furnizate de executant, ci și materiale rezultate din vechile cuști, dar contravaloarea materialelor a fost plătită integral;
  • 147.902 lei, reprezentând cheltuieli de personal provenite din angajarea nejustificată a unor persoane detașate de la societăți comerciale private;
  • 103.305 lei, cheltuieli nejustificate în cadrul evenimentului ”Stop Abandon”.
  • 809.200 lei, sumă ce reprezintă valoarea achiziționării a două ambulanțe veterinare fără obținerea autorizațiilor pentru funcționare de la Colegiul Medicilor Veterinari.

Nicușor Dan îl mai acuză pe Mina Drăghici de achiziții publice restrictive și netransparente, pein acceptarea ofertelor unor operatori economici fără ca acestea să corespundă cerințelor din caietele de sarcini.

"Pentru toate aceste nereguli, fostul director a fost chemat în fața a două comisii de disciplină, pe care însă, ca politruc înșurubat în funcție de PSD și de satelitul său defunct ALDE, s-a străduit să le fenteze. Directorul Mina Drăghici și-a luat repetate concedii medicale, pe care nu le-a mai putut însă prelungi din momentul în care comisiile de disciplină au sesizat Colegiul Medicilor", afirmă Nicușor Dan.

El spune că a sesizat și Parchetul pentru indicii legate de săvârșirea unor fapte penale privind achiziții făcute de ASPA, precum și Curtea de Conturi pentru verificarea legalității încheierii și derulării contractelor de achiziții publice.

Nicușor Dan vorbește despre prejudicii de aproape 500.000 de euro.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA