Șeful de cabinet al Angelei Merkel nu exclude interzicerea oricărei campanii a politicienilor turci în Germania

Guvernul german nu va exclude să interzică orice campanie a politicienilor turci în Germania, a declarat Peter Altmaier, șeful de cabinet al cancelarului Angela Merkel, într-un interviu apărut miercuri, în contextul escaladării disputei dintre Ankara și unele țări europene, potrivit Reuters.

Încercările președintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a obține sprijin printre turcii care trăiesc în străinătate în perspectiva referendumului de la 16 aprilie privind extinderea puterilor sale au dus la tensiuni în relațiile dintre Ankara și Berlin și alte capitale europene.

"Vom analiza cu atenție ce este responsabil și ce nu. Interdicția de intrare (a oficialilor turci — n.r.) ar fi o măsură de ultimă instanță. Însă ne rezervăm dreptul de a face acest lucru", a declarat Altmaier pentru lanțul de publicații Funke Mediengruppe.

Situația s-a tensionat tot mai mult după ce Germania a interzis mai multe marșuri la care se anunțaseră miniștri turci, invocând îngrijorări privind securitatea. Olanda a interzis la rândul său vizita ministrului turc de externe pentru a participa la un miting în favoarea unui vot favorabil la referendum. Erdogan a spus că astfel de măsuri luate de Germania și Olanda sunt reminiscențe ale 'nazismului' și 'fascismului'.

Altmaier a declarat că legislația internațională permite tuturor țărilor, inclusiv Germaniei, să interzică intrarea unor oficiali guvernamentali străini, deși acest lucru se întâmplă doar rar.

"Din câte știu, nu s-a întâmplat niciodată în Germania. Însă faptul că Germania nu și-a folosit pe deplin opțiunile prevăzute de legislația internațională nu înseamnă 'un permis de liberă trecere' în viitor", a spus el.

Șeful de cabinet al cancelarului Merkel a afirmat de asemenea că Germania continuă să lupte pentru democrație și libertatea presei, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a permis aparițiile politicienilor străini pe teritoriul său.

El a atras totuși atenția că paralela cu nazismul făcută de Turcia este inacceptabilă și extrem de problematică și că Germania nu va permite Turciei să își transfere conflictele interne pe teritoriul său.

"Turcia este mereu îngrijorată că orgoliul său este afectat. Însă și Germania are orgoliul său", a declarat el.

Politicienii germani au fost extrem de critici față de arestările și demiterile în masă din Turcia după tentativa de lovitură de stat din luna iulie a anului trecut. Criticii lui Erdogan spun că extinderea prerogativelor prin referendumul din aprilie va eroda echilibrul de puteri, însă liderul de la Ankara afirmă că noile atribuții ar fi esențiale pentru menținerea stabilității în Turcia.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Orban le cere miniștrilor Muncii, Internelor și Apărării să analizeze elaborarea unui proiect privi…

2 VIDEO Botnița, ca botnița, dar voi vedeți ce tâțe are femeia cu sârme-n mațe?

3 O profesoară din Slobozia le-a predat elevilor într-un mod inedit „Povestea Poveștilor” de Ion Creangă!

4 Informație / Tăriceanu îl șantajează pe Orban cerând 20 de locuri eligibile pe listele de la parlamentare, altfe…

5 Informație / Degringoladă totală în PSD! Ciolacu îi cheamă pe parlamentari să semneze moțiunea într-un birou, St…

recomandări

Te ia DNA: Ionut Savoiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi