Șeful de cabinet al Angelei Merkel nu exclude interzicerea oricărei campanii a politicienilor turci în Germania

Șeful de cabinet al Angelei Merkel nu exclude interzicerea oricărei campanii a politicienilor turci în Germania

Guvernul german nu va exclude să interzică orice campanie a politicienilor turci în Germania, a declarat Peter Altmaier, șeful de cabinet al cancelarului Angela Merkel, într-un interviu apărut miercuri, în contextul escaladării disputei dintre Ankara și unele țări europene, potrivit Reuters.

Încercările președintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a obține sprijin printre turcii care trăiesc în străinătate în perspectiva referendumului de la 16 aprilie privind extinderea puterilor sale au dus la tensiuni în relațiile dintre Ankara și Berlin și alte capitale europene.

"Vom analiza cu atenție ce este responsabil și ce nu. Interdicția de intrare (a oficialilor turci — n.r.) ar fi o măsură de ultimă instanță. Însă ne rezervăm dreptul de a face acest lucru", a declarat Altmaier pentru lanțul de publicații Funke Mediengruppe.

Situația s-a tensionat tot mai mult după ce Germania a interzis mai multe marșuri la care se anunțaseră miniștri turci, invocând îngrijorări privind securitatea. Olanda a interzis la rândul său vizita ministrului turc de externe pentru a participa la un miting în favoarea unui vot favorabil la referendum. Erdogan a spus că astfel de măsuri luate de Germania și Olanda sunt reminiscențe ale 'nazismului' și 'fascismului'.

Altmaier a declarat că legislația internațională permite tuturor țărilor, inclusiv Germaniei, să interzică intrarea unor oficiali guvernamentali străini, deși acest lucru se întâmplă doar rar.

"Din câte știu, nu s-a întâmplat niciodată în Germania. Însă faptul că Germania nu și-a folosit pe deplin opțiunile prevăzute de legislația internațională nu înseamnă 'un permis de liberă trecere' în viitor", a spus el.

Șeful de cabinet al cancelarului Merkel a afirmat de asemenea că Germania continuă să lupte pentru democrație și libertatea presei, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a permis aparițiile politicienilor străini pe teritoriul său.

El a atras totuși atenția că paralela cu nazismul făcută de Turcia este inacceptabilă și extrem de problematică și că Germania nu va permite Turciei să își transfere conflictele interne pe teritoriul său.

"Turcia este mereu îngrijorată că orgoliul său este afectat. Însă și Germania are orgoliul său", a declarat el.

Politicienii germani au fost extrem de critici față de arestările și demiterile în masă din Turcia după tentativa de lovitură de stat din luna iulie a anului trecut. Criticii lui Erdogan spun că extinderea prerogativelor prin referendumul din aprilie va eroda echilibrul de puteri, însă liderul de la Ankara afirmă că noile atribuții ar fi esențiale pentru menținerea stabilității în Turcia.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Este timpul ca Vova să se îmbolnăvească”. Dezvăluirile unui oligarh rus despre uneltirile de la Kremlin împotriva lui Putin

2 VIDEO Trupele ucrainene au spart apărarea rușilor în regiunea nord-estică Harkov

3 Se pregătește ceva? Americanii trebuie să părăsească „imediat” Rusia, cere chiar ambasada SUA de la Moscova, existând riscul să nu mai poată ieși

4 VIDEO Un nou „succes” / Rușii din filmare și-au aruncat în aer camarazii!

5 Rușii sună să se predea, înainte de a ajunge pe front. Trimiși la război fără antrenament și fără mâncare: mărturii din prima linie