Șeful diplomației ungare: Comisia Europeană a lansat o 'vânătoare de vrăjitoare' contra țărilor central-europene

Comisia Europeană a lansat o adevărată 'vânătoare de vrăjitoare' contra mai multor țări central-europene care vorbesc deschis și onest despre provocările europene și care oferă, de asemenea, răspunsuri eficiente la acestea, a afirmat joi ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, citat de MTI.

Într-o declarație de presă, șeful diplomației ungare s-a referit concret la cererea Comisiei Europene adresată Poloniei de a suspenda reforma sistemului său judiciar și a susținut că executivul comunitar se amestecă în afacerile interne ale Ungariei și ale Poloniei, ca parte a unei 'vânători de vrăjitoare'.

Ministrul ungar a adăugat că sarcina Comisiei Europene este de a garanta că tratatele Uniunii Europene sunt respectate în conformitate cu dreptul comunitar, mai degrabă decât de a 'acționa ca un organism politic și a face declarații cu fundament politic'.

Conservatorii aflați la guvernare în Polonia au sfidat joi Comisia Europeană prin adoptarea unei legi controversate privind reforma Curții Supreme poloneze, act normativ denunțat de opoziție drept o 'lovitură de stat' care va reduce independența sistemului judiciar.

Prin acordarea unei influențe sporite asupra Curții Supreme, parlamentul polonez a ignorat avertismentul Comisiei Europene, care miercuri a somat Varșovia să suspende noile reforme controversate din sistemul său judiciar, întrucât reprezintă 'riscuri clare pentru independența justiției' din Polonia.

Executivul comunitar le-a solicitat autorităților poloneze 'să pună în suspensie noile legi și să reia dialogul angajat' cu Bruxellesul pentru a 'răspunde temerilor grave' exprimate cu privire la statul de drept.

Legislația, despre care criticii susțin că va eroda independența sistemului judiciar și va submina democrația, a fost aprobată recent de legislativul de la Varșovia, dar trebuie să fie promulgată de către președintele polonez Andrzej Duda. Temerile Comisiei Europene se referă la patru legi, în legătură cu Consiliul Național al Magistraturii, Curtea Supremă, Școala Națională de Magistratură și organizarea tribunalelor ordinare.

''Dacă vor fi implementate în actuala lor formă, aceste legi vor avea un impact negativ extrem de semnificativ asupra independenței sistemului judiciar și vor spori amenințarea sistemică la adresa statului de drept în Polonia'', a avertizat miercuri executivul UE, care preciza că examinează opțiunile juridice și politice, inclusiv suspendarea dreptului de vot al Poloniei în Consiliul European și Consiliul UE.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a mințit Dăncilă despre angajarea fiului și, mai ales, cum a băgat în față adopția, cu nemernicie tipic pe…

2 VIDEO Sondaj pe stradă în București. Iohannis are un scor zdrobitor. Pensionară: „Este rușinos să fie Dăncilă …

3 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

4 Birchall a rămas cu colții înfipți în gâtlejul Proastei! Nou atac după minciunile sfruntate de marți

5 A murit Corina Untilă, unul dintre eroii veritabili din decembrie '89: „Am fost împuşcată de armata propriei m…

recomandări

Te ia DNA: Dan Iulian Idolu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi dovezi că pisicile conduc de fapt lumea