Șeful Orange va depune mărturie în afacerea Tapie-Crédit Lyonnais (Reuters)

Șeful Orange va depune mărturie în afacerea Tapie-Crédit Lyonnais (Reuters)

Procurorii i-au cerut șefului Orange, Stephane Richard, să depună mărturie în procesul în care actualul director general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, este acuzată de neglijență în afacerea Tapie-Crédit Lyonnais, transmite Reuters.

În acea perioadă, Stephane Richard era șeful echipei lui Lagarde, pe atunci ministru al Economiei. Richard încă nu a răspuns la citație, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Fostului ministru al Economiei i se reproșează că a recurs la un arbitraj privat, în loc să meargă în justiție, pentru un litigiu între omul de afaceri Bernard Tapie și Credit Lyonnais. Litigiul viza o tranzacție ce a avut loc în 1993, când Tapie a vândut băncii franceze participația pe care o deținea la producătorul german de îmbrăcăminte și echipamente sportive Adidas. Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acțiune în justiție, susținând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obținut de la stat despăgubiri de 404 milioane de euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiție.

Richard, care este și el investigat în acest caz, consideră că nu este posibil din punct de vedere legal să depună mărturie într-un proces în care este investigat și ar putea în ultimă instanță să se confrunte cu un proces penal, susțin sursele.

Tribunalul francez permite absența unui martor dacă sunt aduse argumente valide.

Procesul va avea loc în perioada 12-20 decembrie, a anunțat recent Curtea de Justiție a Republicii Franceze (CJR) — singura instanță abilitată să ancheteze membri ai Guvernului francez pentru fapte comise în timpul mandatului lor.

Christine Lagarde, care se află la al doilea mandat în fruntea Fondului Monetar Internațional, riscă un an de închisoare și o amendă de 15.000 de euro.

Cea mai mare companie franceză de telecomunicații, Orange SA, are o prezență importantă pe piața din România.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

3 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!

4 Previziunile lui George Friedman pentru următorii 10 ani: Se ridică Polonia și Turcia

5 Ioan T. Morar / „Dacă arătarea asta i se pare frumoasă vreunui bărbat...”