Şeful Pentagonului, disculpat de orice încălcare a regulilor etice în legătură cu Boeing

Şeful Pentagonului, disculpat de orice încălcare a regulilor etice în legătură cu Boeing

Ministrul american interimar al apărării Patrick Shanahan a fost disculpat joi de orice încălcare a regulilor de etică ale Pentagonului, la finalul unei anchete interne privind legăturile sale cu fostul său angajator Boeing, unde a lucrat 30 de ani, relatează AFP.

Patrick Shanahan "şi-a respectat pe deplin angajamentele şi obligaţiile etice în ceea ce priveşte Boeing şi concurenţii săi", a anunţat într-un comunicat Inspectorul general al Ministerului Apărării, un organism însărcinat cu anchetele interne în această administraţie tentaculară.

Acest anunţ deschide calea către o eventuală nominalizare de către preşedintele Donald Trump a lui Shanahan în postul de ministru al apărării, care va trebui confirmată de Senat.

Într-o plângere depusă în luna martie, organizaţia Cetăţeni pentru responsabilitate şi etică la Washington (CREW) a cerut Inspectorului general să deschidă o anchetă în urma informaţiilor relatate de site-ul de informaţii Politico, conform cărora Shanahan s-ar fi pronunţat în privat în favoarea lui Boeing în detrimentul concurentului său Lockheed Martin.

"Prin conduita şi comentariile sale, ministrul interimar este posibil să fi încălcat regulile de etică ale Pentagonului", a indicat grupul.

La venirea sa în iunie 2017, în calitate de nr. 2 al ministrului apărării Jim Mattis, Patrick Shanahan a semnat un acord cu Pentagonul prin care se angaja să nu participe la nicio discuţie privind Boeing.

Pe lângă Shanahan însuşi, inspectorul general a precizat că a audiat 33 de martori, a consultat 5.600 de pagini de documente publice şi 1.700 de pagini de documente clasificate secret de apărare.

"Nu am confirmat niciuna dintre alegaţii", precizează organismul.

Shanahan a fost propulsat în fruntea Pentagonului atunci când Mattis a demisionat în decembrie, pentru a protesta împotriva retragerii din Siria decisă unilateral de preşedintele Donald Trump. Preşedintele SUA nu a nominalizat încă un candidat pentru a-i succeda lui Jim Mattis.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina