Șeful spionilor de la Chișinău: Kremlinul a alocat o sumă exorbitantă pentru destabilizarea Rep. Moldova. Șor execută planul rușilor

Șeful spionilor de la Chișinău: Kremlinul a alocat o sumă exorbitantă pentru destabilizarea Rep. Moldova. Șor execută planul rușilor

Kremlinul a alocat peste un miliard de lei moldovenești pentru a destabiliza Republica Moldova, punând la cale un scenariu care este executat prin diverse metode de „grupul criminal” creat și condus de oligarhul fugar, Ilan Șor, potrivit directorului SIS de la Chișinău.

Ilan Șor a creat un grup criminal pentru destabilizarea țării planificată de Kremlin

,,Războiul hibrid dus de Federația Rusă în Moldova și a unor grupuri criminale transfrontaliere s-a intensificat în anul 2022 și se manifestă prin următoarele tactici: tentative de răsturnare a ordinii constituționale și de preluare a puterii prin violență, amplificarea tendințelor radicale separatiste în zona de sud a Republicii Moldova, în special, în Găgăuzia, interferența Federației Rusă, în procesul electoral din Republica Moldova, propaganda și alterarea spațiului informațional, operațiuni subversive derulate de serviciile speciale ruse, precum și exploatarea elementelor de crimă organizată prin alterarea procesului electoral și democratic”, a declarat șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața de la Chișinău.

Potrivit conducerii SIS, Kremlinul și-a intensificat acțiunile la mijlocului anului trecut, iar complicele este Ilan Șor care se ascunde în prezent în Israel de justiția de la Chișinău, el având o condamnare penală în dosarul ,,Frauda Bancară”. De la distanță, el ar fi pus bazele unei grup criminal din care fac parte diverse persoane, precum jurnaliști, deputați sau funcționari. Dar și a preluat mai multe partide, între care Șansă condus de jurnalistul Alexei Lungu, acțiuni făcute, după ce ce formațiunea sa a fost scoasă în afara legii.

Scenariu subversiv

,,Indică asupra pregătirii și a realizării, începând cu a doua jumătate a anului 2022 pe teritoriul Republicii Moldova a unui scenariu subversiv de imixtiune externă cu scopul înlăturării violente a guvernării democratice și preluarea controlului politic de către grupări criminale subordonate altor țări, organizatorii acestor scenarii sunt afiliați structurilor de proiectare și implementare a unor tehnologii politice din Federația Rusă conectați la administrația președintelui Federației Ruse și serviciile ruse de securitate. Autorii acestui scenariu pe teritoriul Republicii Moldova au fost stabiliți a fi gruparea criminală condusă de Ilan Șor, persoane incluse în lista de sancțiuni internaționale și condamnat la 15 ani de privațiune de libertate. Grupul activează sub acoperirea mai multor proiecte politice”, mai afirmă Alexandru Musteața.

Scenariul gândit de ruși are mai multe etape. Astfel, în prima au fost înregistrate atacuri asupra instituțiilor de stat, precum cele cibernetice sau alarme false cu bombă, iar în cea de-a doua dezordini, violențe în masă cu implicarea serviciilor speciale străine și a protestatarilor plătiți pentru ,,a crea premise de răsturnare sau schimbarea prin violență a orânduirii constituționale a Republicii Moldova”. Iar Ilan Șor ar fi cheltuit în acest sens aproape 200 de milioane de lei moldovenești.

Bani pentru coruperea alegătorilor

Iar cea de-a treia are loc în perioada electorală, fiind caracterizată prin ,,compromiterea proceselor electorale în Republica Moldova la nivel de stat. În contextul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, SIS a identificat activități de influențare a proceselor electorale în scopul statului străin a Federației Ruse prin intermediul aceluiași grup criminal condus de Ilan Șor. Doar în ultimele luni au fost identificate și documentate peste 90 de milioane de lei destinate coruperii alegătorilor, concurenților electorali și finanțarea ilegală a campaniei electorale”, a conchis Musteața.

Până în momentul publicării acestui articol, Ilan Șor nu a reacționat la aceste acuzații. Acesta deține inclusiv cetățenia israeliană și a fugit în 2019 din țara sa la scurt timp, după ce partidul oligarhului fugar, Vlad Plahotniuc, a predat puterea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB