Senatorii care-l vor judeca pe Donald Trump în procesul de impeachment au depus jurământul

Senatorii care-l vor judeca pe Donald Trump în procesul de impeachment au depus jurământul

Senatorii americani au depus joi jurământul în faţa preşedintelui Curţii Supreme a SUA, John Roberts, în primul act al procesului de impeachment împotriva preşedintelui Donald Trump, transmite AFP.

Aleşii camerei superioare a Congresului american au jurat împreună să facă ''justiţie într-o manieră imparţială, în acord cu Constituţia şi legile'' SUA, în acest proces politic ce va fi prezidat de John Roberts, al treilea proces de acest fel din istoria SUA, după cele împotriva preşedinţilor Richard Nixon şi Bill Clinton.

Un singur senator din cei 100 a fost absent, republicanul Jim Inhofe, rămas în Oklahoma pentru a ajuta un prieten ce are o problemă de sănătate, el urmând să depună jurământul marţi, ziua începerii dezbaterilor pe fond în procesul de impeachment (punere sub acuzare şi destituire).

Anterior, congresmanul Adam Schiff, şeful echipei de şapte procurori (''managers'') desemnaţi de majoritatea democrată a Camerei Reprezentanţilor, a citit cele două capete de acuzare împotriva preşedintelui republican, respectiv abuz de putere şi obstrucţionarea activităţii Congresului.

Procedura de impeachment a fost iniţiată de majoritatea democrată a Camerei Reprezentanţilor, în urma scandalului legat de presiunile pe care Donald Trump le-ar fi exercitat asupra Ucrainei pentru a relua o investigaţie în care era vizat şi Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, anchetă sistată de justiţia ucraineană după ce acesta din urmă a cerut Kievului demiterea procurorului care o conducea.

În opinia democraţilor, Trump se face vinovat de ''abuz de putere'' pentru că ar fi condiţionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina şi o primire a preşedintelui Zelenski la Casa Albă de reluarea investigării fiului lui Joe Biden, iar acuzaţia de ''obstrucţionare a Congresului'' ar rezulta din încercările liderului de la Casa Albă de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucţiuni date unor actuali şi foşti membri ai administraţiei americane de a nu coopera în anchetă.

Senatul are ultimul cuvânt în acest proces politic, dar cu numai 47 de voturi din 100 democraţii au slabe şanse să obţină destituirea preşedintelui Trump.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...