Senatul SUA îl confirmă pe Wilbur Ross ca ministru al comerțului

Senatul Statelor Unite a confirmat luni, cu 72 de voturi pentru și 27 împotrivă, numirea lui Wilbur Ross în fruntea Departamentului Comerțului, transmite Reuters.

Ross a beneficiat de sprijin și din partea a 19 senatori din minoritatea democrată și a unui independent. Una din explicații, potrivit Reuters, este susținerea din partea sindicatului United Steelworkers, care răsplătește roul său în eforturile de restructurare a industriei siderurgice falimentare, la începutul anilor 2000.

Investitorul miliardar, în vârstă de 79 de ani, a fost numit de președintele Donald Trump cu mandatul de a renegocia tratatul de liber schimb între SUA, Canada și Mexic (NAFTA), în vigoare de 23 de ani. El este creditat, potrivit Reuters, cu multă influență asupra președintelui, pe linia opoziției la tratatele comerciale multilaterale, cum ar fi cel trans-Pacific, din care Statele Unite s-au retras deja. De asemenea, sunt cunoscute criticile sale vehemente la adresa practicilor comerciale ale Chinei.

În echipa economică a lui Trump, Ross îi va avea ca parteneri pe secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, și pe Gary Cohn, director al Consiliului Economic Național de la Casa Albă. El ar putea reprezenta, după unele opinii citate de Reuters, o contrapondere pentru Peter Navarro, un profesor de economie numit la conducerea Consiliului Național pentru Comerț, înființat de noul președinte.

Navarro a pledat pentru un tarif de 45% asupra tuturor importurilor din China, cu care Trump a amenințat în timpul campaniei sale electorale. În schimb, la audierea în Senat înaintea confirmării, Ross a minimalizat șansele unui război comercial cu Beijingul, deși a afirmat că economia chineză este "cea mai protecționistă", printre cele ale țărilor mari.

Ideea principală a administrației Trump în materie de comerț internațional este reducerea deficitelor și readucerea de locuri de muncă în Statele Unite. Din acest punct de vedere, Wilbur Ross este caracterizat de adversarii săi ca un investitor "rapace", care a desființat locuri de muncă. Reuters estima luna trecută că firmele lui Ross au externalizat din SUA aproximativ 2700 de locuri de muncă, începând din 2004.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

2 HOPA! Dăncilă a predat Organizarea întreprinderii socialiste. A picat treapta I, a IIa și admiterea la faculta…

3 BREAKING Ce scrie în raportul Jandarmeriei despre 10 august, păstrat secret până săptămâna trecută

4 ALERTĂ / Noi informații-bombă din dosarul 10 august, desecretizat de Guvern / Document INTEGRAL

5 Citiți și voi cum proceda PSD pentru a pune pe funcții slugoii de partid / Studiu de caz: Cum a ajuns ăsta șeful…

recomandări

Te ia DNA: Danut Groza

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai înduioșătoare poze cu animăluțe pe care le-ai văzut