Serbia a oprit trenul care se îndrepta spre Kosovo

Serbia a oprit trenul care se îndrepta spre Kosovo

Un tren vopsit în culorile drapelului sârb și inscripționat cu mesajul "Kosovo este sârb", plecat sâmbătă de la Belgrad spre Kosovo, a fost în cele din urmă oprit în urma unei decizii a premierului sârb, Aleksandar Vucic, din cauza tensiunilor provocate de această garnitură, relatează AFP.

Convoiul feroviar era așteptat de partea kosovară de către zeci de membri ai unităților speciale ale poliției. El s-a oprit înainte de frontieră, la Raska (sud-vestul Serbiei), ultima localitate de pe teritoriul sârb.

"Am decis să opresc trenul la Raska pentru a evita un conflict și a proteja viețile", a declarat premierul sârb în cursul unui briefing de presă la Belgrad.

Demnitarul sârb a acuzat Pristina că a trimis unități de poliție în nordul teritoriului cu scopul de "a provoca un conflict de mare amploare".

"Serbia dorește pacea (...), dar le cer albanezilor din Kosovo să nu încerce să îi atace cu arme pe sârbii din Kosovo, pentru că Serbia nu va permite aceasta niciodată", a adăugat Aleksandar Vucic.

Trenul a plecat sâmbătă dimineață din gara centrală din Belgrad.

Încercarea Belgradului de a repune în funcțiune, după 18 ani de la sfârșitul conflictului din 1998-1999, linia care face legătura între capitala Serbiei și orașul Kosovska Mitrovica (nordul Kosovo), s-a lovit de ferma opoziție a autorităților de la Pristina care au văzut în acest act o "gravă provocare".

Furia autorităților de la Pristina se explică prin faptul că trenul, menit, în opinia Belgradului, să răspundă nevoilor locuitorilor din nordul Kosovo, unde sârbii sunt majoritari, era vopsit în culorile drapelului sârb și decorat în interior cu replici ale unor icoane din mănăstirile ortodoxe sârbe din Kosovo.

Președintele kosovar, Hashim Thaçi, a cerut sâmbătă "celor responsabili să întreprindă măsurile necesare pentru a opri acest tren care amenință suveranitatea Kosovo".

Incidentul a avut loc într-un context de foarte puternice tensiuni între Serbia și Kosovo, nemaiîntâlnite de la semnarea în 2013, sub patronajul UE, a unui acord istoric de normalizare a relațiilor bilaterale.

Tensiunile au fost alimentate de recenta arestare în Franța a unui fost lider rebel și premier kosovar, Ramush Haradinaj, la cererea Belgradului care dorește să îl judece pentru crime de război.

Războiul din Kosovo (1998-1999), ultimul conflict care a destrămat fosta Iugoslavie, a făcut 13.000 de morți. El a condus la secesiunea și apoi independența Kosovo, cu populație majoritar albaneză, dar pe care Serbia îl consideră leagănul său istoric. Sprijinit de Rusia, Belgradul nu a recunoscut independența proclamată de Pristina în 2008. Până în prezent, 114 țări au recunoscut Kosovo, printre care Statele Unite și 23 din cele 28 de țări membre ale UE.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa