Serbia: Fidelii sfidează coronavirusul pentru a-l comemora pe Tito

Serbia: Fidelii sfidează coronavirusul pentru a-l comemora pe Tito

La patru decenii de la moartea liderului iugoslav Josip Broz Tito, câteva zeci de fideli s-au strâns, cu măşti pe faţă, pentru a-i cinsti memoria la mausoleul din Belgrad unde este înmormântat, în pofida măsurilor de distanţare socială impuse de noul coronavirus, relatează Reuters.

Tito a încetat din viaţă la 4 mai 1980, cu puţin înainte de împlinirea vârstei de 88 de ani, iar la funeraliile sale, desfăşurate patru zile mai târziu, au asistat preşedinţi, premieri şi regi din 128 de ţări, pe lângă alte aproximativ 700.000 de persoane. A urmat un deceniu de declin, care a culminat cu războaiele soldate cu destrămarea Iugoslaviei.

Deşi a trecut deja mult timp de atunci, monumentul lui Tito din Casa Florilor este mereu plin de vizitatori la comemorarea decesului său.

Luni, în pofida restricţiilor impuse de coronavirus, zeci de oameni au fost lăsaţi să intre în mausoleu. Totuşi, prezenţa a fost mult mai scăzută decât în alţi ani, când sute de persoane veneau la comemorare.

A depus o jerbă şi o delegaţie a socialiştilor sârbi, succesorii comuniştilor, condusă de preşedintele lor, ministrul de externe Ivica Dacic.

"Mulţi din fosta Iugoslavie sunt nostalgici... Eu nu i-aş spune nostalgie după Tito, ci după societatea în care trăiam atunci, după unele dintre valorile socialiste care erau înaintea vremurilor", a declarat Dacic pentru Reuters.

Mulţi îl critică pe Tito afirmând că a fost un dictator brutal care a înăbuşit disidenţa şi şi-a trimis oponenţii politic în închisori, în timp ce alţii subliniază că a fost o perioadă de prosperitate şi pace.

"Ar fi o absurditate să se facă paralele între atunci şi acum, acele vremuri nu se mai pot repeta", a apreciat Tibor, un biciclist intervievat în Novi Sad. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată podul care va lega Ardealul de Oltenia

2 Noi stenograme despre avocata Cămătarilor / L-a apărat și pe Fluturică, un interlop care a bătut o victimă cu pl…

3 Criza energetică europeană se va înrăutăți în această iarnă. Consumatorii ar putea fi rugați să consume mai pu…

4 VIDEO Trei români beți au devastat un bar în Italia, i-au bătut pe angajați și pe proprietar

5 Avertisment / „Varianta Omicron are 50 de mutaţii şi se răspândeşte cu rapiditate”