Serbia și Turcia nu recunosc rezultatele „referendumurilor” din teritoriile ucrainene ocupate

Serbia și Turcia nu recunosc rezultatele „referendumurilor” din teritoriile ucrainene ocupate

Serbia nu recunoaște rezultatele așa-numitelor „referendumuri” din teritoriile ucrainene ocupate, a fost declarat de șeful ministrul sârb de Externe, Nikola Selakovici.

„Referendum“ în zonele ocupate de ruși în Ucraina Foto Profimedia

„Serbia, în conformitate cu Carta ONU și cu principiile și normele dreptului internațional public, nu poate recunoaște rezultatele referendumului din regiunile ucrainene”, a spus Selakovici, răspunzând la întrebarea dacă Serbia recunoaște rezultatele referendumului din regiunile ucrainene ocupate.

Potrivit șefului diplomației sârbe, acest lucru contrazice interesele naționale ale țării.

„Pe de altă parte, ar contrazice complet interesele noastre naționale, politica noastră de păstrare a integrității și suveranității teritoriale și angajamentul față de principiul inviolabilității granițelor”, a adăugat Selakovici.

Consilierul șef al președintelui turc, Ibrahim Kalin, a declarat sâmbătă la postul de televiziune NTV că Turcia nu va recunoaște rezultatele referendumului organizat de Rusia în teritoriile ocupate în Ucraina.

„Asemenea poziției noastre cu privire la Crimeea, nu recunoaștem rezultatul referendumurilor pe care Rusia vrea să le desfășoare. Recunoaștem suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei", a spus Kalin. Politicianul a mai spus că Turcia de la bun început sprijină Ucraina și că este singura țară care „căută să pună capăt războiului”.

În ciuda relațiilor strânse cu Kremlinul, Turcia continuă să recunoască Crimeea ca teritoriu ucrainean. Președintele Erdogan a spus recent că ocuparea Crimeei de către Rusia este impusă de dreptul internațional, fiind un element important al securității și stabilității globale.

Procedura de „alăturare” a așa-ziselor „republici populare” Lugansk și Donețk și a teritoriilor ocupate de ruși în Ucraina după 24 februarie, Herson și Zaporojie, ar putea să aibă loc în data de 30 septembrie, scrie, duminică, presa rusească.

Conform presei rusești, se așteaptă ca Putin să se adreseze parlamentului rus în aceeași zi.

Președintele american Joe Biden, a avertizat vineri Rusia că vor exista costuri „rapide și severe” dacă Moscova se va folosi de referendumuri „false” pentru a anexa o parte mai mare din Ucraina, relatează AFP.

Referendumurile Rusiei sunt un simulacru – un pretext fals pentru a încerca să anexeze cu forța părți din Ucraina, încălcând flagrant dreptul internațional”, a spus Biden într-o declarație. „Vom lucra cu aliații și partenerii noștri pentru a impune costuri economice suplimentare rapide și severe Rusiei.”

Votul privind anexarea de către Rusia a patru regiuni din Ucraina – Donețk și Lugansk, în est, și Herson și Zaporojie, în sud- a început vineri, crescând semnificativ tensiunea la șapte luni de la invazia din 24 februarie.

Organizarea referendumurilor privind anexarea de către Rusia a patru regiuni din Ucraina – Donețk și Lugansk, în est, și Herson și Zaporojie, în sud – a fost anunțată la începutul acestei săptămâni, după ce o contraofensivă ucraineană a cucerit cea mai mare parte a regiunii nord-estice Harkov – readucând sute de așezări sub controlul Kievului după luni de ocupație rusă. Desfășurarea votului a început vineri, 23 septembrie.

Între timp, forțele ucrainene au declarat că recuperează teritoriu de la separatiștii susținuți de Moscova chiar în teritoriile pe care Rusia vrea să le asimileze.

Integrarea celor patru regiuni în Rusia ar reprezenta o escaladare majoră a conflictului, deoarece Moscova ar considera orice mișcare militară în aceste regiuni drept un atac asupra propriului său teritoriu.

Referendumurile amintesc de cel organizat după ce Rusia a anexat Crimeea din Ucraina în 2014.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat aceste scrutinuri, vineri, calificându-le drept „crime împotriva dreptului internațional și a legislației Ucrainei”. „Lumea va reacționa în mod absolut corect la referendumurile false”, a afirmat acesta.

Tot ieri, statele din cadrul G7 au declarat că scrutinul nu va fi „niciodată” recunoscut și că nu are „niciun efect legal sau legitimitate”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale