Sfaturi pentru a îmbunătăți relația de cuplu: când e mai bine să mergeți supărați la culcare

Sfaturi pentru a îmbunătăți relația de cuplu: când e mai bine să mergeți supărați la culcare

În pandemie, majoritatea oamenilor au apelat la aplicațiile de dating pentru a-și găsi dragostea, dar acum, întâlnirile față în față sunt cele mai dorite. Toate sfaturile în materie de întâlniri și relații oferite de experți vorbesc despre importanța înțelegerii și comunicării deschise și oneste a nevoilor în toate etapele unei relații.

Sfaturi pentru cupluri / Foto: Arhivă

Mai jos, veți găsi cele mai bune și mai surprinzătoare sfaturi pe care le-au oferit terapeuții în ultimul an, potrivit Well+Good.

Concentrează-te mai mult pe a fi respectat decât pe a fi plăcut

Este un lucru firesc să vrei să fii plăcut, mai ales de către partener. Dar dacă permiți ca această dorință să îți dicteze majoritatea sau toate acțiunile, te poate face să te simți neîmplinit personal (ești prea concentrat pe nevoile celorlalți pentru a te ocupa de ale tale).

Pentru a evita această situație, terapeutul de relații Lia Avellino sugerează să nu cauți afirmarea celorlalți, ci respectul lor, „care vine din faptul că trăiești în conformitate cu valorile tale și din faptul că ești o persoană integră", a declarat ea pentru Well+Good. Acționând în armonie cu valorile tale personale - în loc să acționezi doar pentru a le face pe plac celorlalți - vei pune de fapt bazele unor relații mai autentice care vor urma.

Dacă apare un conflict, îmbrățișează-l

Dacă ești o persoană care tinde să evite conflictul cu orice preț, s-ar putea să fii tu însuți sursa conflictului, potrivit terapeutului Minaa B. Dacă ai în viața ta persoane pasiv-agresive, probabil că știi deja motivul: faptul că nu ești direct în legătură cu sentimentele tale, în efortul de a păstra pacea, nu face decât să creeze loc pentru confuzie. Persoana de la celălalt capăt al firului nu va putea să știe ce te deranjează sau cum te simți cu adevărat, ceea ce scurtcircuitează orice oportunitate de conectare reală.

Este mult mai eficient să spuneți ce simțiți (și să acceptați oportunitatea de a fi în dezacord și de a discuta) decât să vă păstrați preocupările în privat, unde acestea au doar potențialul de a crea tensiune și de a vă răni.

Conectează-te cu sentimentele partenerului

Un sfat comun în materie de relații spune să te pui în locul celeilalte persoane ori de câte ori apare un conflict. Dar, deși poate ajuta la dezvoltarea empatiei să te imaginezi în situația partenerului, acest lucru nu este întotdeauna o practică suficientă pentru a intra pe aceeași lungime de undă.

„Ceea ce se întâmplă de obicei este că unul dintre parteneri împărtășește ceva care îl supără, dar nu este ceva care l-ar fi supărat pe celălalt partener, așa că este greu pentru a doua persoană să găsească compasiune, răbdare sau empatie pentru ceea ce trăiește celălalt", a declarat anterior psihologul relațional Abby Medcalf, PhD, pentru Well+Good.

Dr. Medcalf sugerează să vă concentrați asupra sentimentului pe care îl exprimă partenerul dumneavoastră, mai degrabă decât asupra situației specifice.

De exemplu, dacă vă comunică faptul că se simte stresat de o situație de la serviciu care nu v-ar fi stresat pe dumneavoastră (dacă ați fi fost în locul lui), gândiți-vă, în schimb, la un moment în care v-ați simțit stresat de o situație diferită. În acest fel, veți putea totuși să empatizați cu stresul partenerului și să validați acest sentiment, indiferent de modul în care a ajuns acolo.

Mergeți la culcare supărați dacă vă certați până seara târziu

Terapeutul de relații Genesis Games, LMHC, sugerează partenerilor să meargă la culcare supărați și să lăse conversația pentru altă dată, mai degrabă decât să continue să se certe până la primele ore ale dimineții, sacrificând somnul pentru a rezolva situația.

Încercarea de a urmări ceea ce spune partenerul tău și de a oferi răspunsuri coerente [noaptea târziu] te-ar putea determina să spui doar "da" sau să fii de acord cu ceva în încercarea de a-l liniști sau de a pune capăt conversației", a declarat Games pentru Well+Good. Asta face doar ca discuția să fie mai probabilă să iasă din nou la suprafață mai târziu. În timp ce, dacă te-ai duce la culcare și ai stabili o oră stabilită de comun acord (în timpul zilei) pentru a termina discuția, ai avea de câștigat un somn bun și o șansă mai bună de a rezolva conflictul.

Rezistați tentației de a vă „verifica loialitatea" partenerului

Dacă vă simțiți puțin nesiguri în legătură cu relația , ar putea părea o idee bună - înțeleaptă, chiar - să testați sau să „verificați" loialitatea partenerului. Pentru cei neinițiați, ideea unei „verificări a loialității" a explodat pe TikTok anul acesta, când câțiva utilizatori au sugerat că oricine pune la îndoială integritatea relației lor ar trebui să ceară unui prieten să flirteze cu el pe rețelele sociale. În cazul în care partenerul lor ar fi respins prompt avansul, ar fi avut astfel garanția că partenerul lor le este, de fapt, loial.

Problema majoră cu acest lucru este manipularea pe care o presupune - care ar putea determina chiar și o persoană care „trece" testul să se simtă rușinată că partenerul lor a trebuit să facă atâtea eforturi pentru a „verifica" relația lor, potrivit terapeutului de cuplu Lee Phillips.

„[O verificare a loialității] poate fi toxică într-o relație, deoarece poate crea o luptă pentru putere sau o ruptură între două persoane în care unul dintre parteneri nu poate avea încredere, iar celălalt ar vrea să fie de încredere", a declarat anterior pentru Well+Good.

Ar fi mult mai bine să discuți deschis cu partenerul tău despre orice probleme de încredere pe care le-ai putea avea.

Amintiți-vă să fiți tandri

Pentru a duce o relație de la bună la grozavă este adesea nevoie de un anumit nivel de tandrețe, despre care terapeutul specializat în traume Kobe Campbell, LCMHC, spune că „afecțiunea blândă este profund personalizată".

Înțelegerea modului în care acest tip de grijă ar putea arăta pentru partenerul tău - fie că este vorba de masaje pe spate înainte de culcare, de mesaje de „bună dimineața" sau de cu totul altceva - necesită un anumit tip de intimitate și vulnerabilitate. Iar faptul că îți faci timp pentru a ajunge la acest lucru cu un partener este o parte din motivul pentru care tandrețea poate fi atât de benefică. „Cu toții suntem mai puțin anxioși atunci când știm că nevoile noastre foarte specifice vor fi satisfăcute", a declarat anterior Campbell pentru Well+Good.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 „Era imposibil de dresat” / Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990