Silvia Pisică (UCIR): Recensământul populaţiei şi locuinţelor va aduce o premieră pentru România - autorecenzarea

Silvia Pisică (UCIR): Recensământul populaţiei şi locuinţelor va aduce o premieră pentru România - autorecenzarea

Runda 2021 a recensământului populaţiei şi locuinţelor va aduce o premieră pentru România, şi anume autorecenzarea, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, Silvia Pisică, coordonatoarea Unităţii de Coordonare şi Implementare a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor 2021 (UCIR).

"Runda 2021 a recensământului o îmbrăcăm în haine noi, moderne. În primul rând este vorba despre faptul că ne luăm la revedere de la hârtie. Nu mai imprimăm nimic, nu mai avem nevoie să imprimăm nimic şi întregul recensământ se va realiza exclusiv în condiţii de informatizare. Prima etapă a recenzării va trebui să o facem noi înşine - etapa de autorecenzare. Numai după ce se va termina perioada de autorecenzare, care va dura două luni, se va intra în teren, în formatul clasic, cu recenzori care să bată la uşa fiecărei locuinţe care conţine membri care nu s-au autorecenzat. Înregistrarea, şi de această dată, nu se va face pe hârtie, ci se va face într-un chestionar electronic încărcat pe tablete. Tabletele sunt puse la dispoziţie de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Autorecenzarea reprezintă o premieră pentru România. Bine ar fi ca de această dată România să se situeze alături de Slovacia în categoria celor peste 80% pondere a populaţiei care a înţeles beneficiul autorecenzării. Ceea ce a dezvoltat Institutul Naţional de Statistică pentru runda 2021 este o aplicaţie care va permite autorecenzarea, fiind realizată pe indiferent de tipul de echipament electronic pe care îl posedă fiecare. Nu există restricţie. Mai mult decât atât, chestionarul va putea fi accesat şi în alte limbi decât limba română şi mă refer la limbile naţionalităţilor conlocuitoare, minorităţile naţionale, dar şi într-o limbă de circulaţie internaţională, respectiv engleză", a explicat Pisică.

Potrivit reprezentantei INS, autorecenzarea se va realiza în doi paşi, ce presupune preînregistrarea şi completarea chestionarului propriu-zis.

"Este un chestionar dinamic, care permite o navigare logică şi cu salt de la o secţiune la alta, de la o întrebare la alta, de la un grup de întrebări la altul, în funcţie de ceea ce răspunde omul. O altă noutate sunt informaţiile pe care le vom produce vor fi la un nivel de detaliere extrem de mare în profil teritorial. Informaţiile vor fi disponibile pentru suprafeţe de un kilometru pătrat. Deşi vom încheia recenzarea în luna iulie vom putea ieşi către public cu date detaliate în decembrie al aceluiaşi an. Această autorecenzare se face extrem de simplu, este perfect securizată şi a fost gândită tocmai pentru a asigura foarte bine securitatea datelor şi se face în doi paşi. Primul pas este că fiecare cetăţean va afla din timp, prin canalele de comunicare şi promovare a recensământului, care este adresa unde se vor putea înrola pentru a accesa formularul de preînregistrare. Toţi cei care se preînregistrează şi completează o adresă de e-mail vor primi chestiionarul pe adresa indicată. Pasul doi este că, în momentul în care primesc link-ul pe adresa de e-mail pe care o precizează, vor avea posibilitatea să îşi acceseze propriul chestionar, să-l completeze şi să-l transmită, asigurându-se astfel că nu există niciun fel de protecţie din punct de vedere al sănătăţii pentru ei şi familia lor", a afirmat Silvia Pisică.

Pentru derularea noului recensământ vor exista trei platforme dedicate.

"În primul rând, site-ul recensământului unde informaţiile importante referitoare la modul în care se pregăteşte recensământului şi progresul recenzării. Mai vorbim despre platforma de preînregistrare, deocamdată o necunoscută. Urmează să fie stabilită şi atunci va fi făcută cunoscută publicului. De asemenea, cea de completare a chestionarelor reprezintă o platformă de sine stătătoare, unde fiecare om va putea intra şi va putea să îşi completeze informaţiile în propriul chestionar", a menţionat coordonatoarea UCIR.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a organizat, miercuri, webinarul "Istoria recensămintelor populaţiei şi locuinţelor din România - de la începuturi până în zilele noastre", în contextul Zilei Europene a Statisticii.

Ziua Europeană a Statisticii este sărbătorită în acest an, pe 20 octombrie, sub deviza "Statistica, un vaccin pentru protecţia democraţiei şi combaterea virusului dezinformării". Cu această ocazie, INS pregăteşte lansarea campaniei de promovare a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, care va avea loc în prima parte a anului 2022. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro