Silvio Berlusconi revine în prim-planul politicii italiene

Fostul premier Silvio Berlusconi a lansat miercuri un atac împotriva mișcării anti-sistem Cinque Stelle (cinci stele) - un semn de revenire în prim-planul politic, după operația pe cord suferită anul trecut, apreciază Reuters.

Berlusconi este încă liderul partidului de centru-dreapta Forza Italia, pe care l-a fondat, dar nu mai poate candida deocamdată pentru funcții publice, deoarece a fost condamnat în 2013 pentru fraudă fiscală. El încearcă să-și obțină dreptul de a fi ales din nou la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Magnatul media supranumit "Il Cavaliere" a fost relativ retras din atenția publicului în ultimele luni, dar a apărut mai des în presă în campania pentru alegerile locale. Turul al doilea al acestui scrutin va avea loc duminică, iar Forza Italia (FI) va înregistra probabil un progres. Un sondaj de opinie ale cărui rezultate au fost publicate luni arată FI ca al treilea partid, cu 14,1% din preferințele alegătorilor, după Cinque Stelle (28,4%) și Partidul Democrat, de centru-stânga (26,8%). Liga Nordului, formațiunea care militează pentru separarea de sudul sărac al Italiei și pentru renunțarea la euro, este creditată cu 13,8%.

"Fie că pot candida sau nu, sunt în campanie. Vreau să depășesc pragul de 20% și cred că pot trece de 30%", a spus Berlusconi într-un talk-show la televiziunea publică RAI.

Ajuns la 80 de ani, Silvio Berlusconi consideră că partidul Cinque Stelle, fondat de comicul Beppe Grillo, este cel mai mare pericol care amenință Italia. "Am intrat în politică pentru a lupta împotriva amenințării comuniste. Acum există un alt pericol, Grillo și susținătorii săi", a afirmat fostul prim-ministru.

Alegerile generale din Italia vor avea loc peste mai puțin de un an, dar încă nu s-a stabilit după ce sistem. Este oricum puțin probabil ca un singur partid să poată obține majoritatea, arată Reuters. Iar dacă Cinque Stelle se aliază cu Liga Nordului, așa cum au speculat unele ziare, Berlusconi a declarat că va pleca din țară.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Confirmare oficială / Dragnea și Tăriceanu au dat liber Ungariei să-și facă de cap în Transilvania!

2 Document / Așa arată jaful PSD! Guvernul Orban refuză plăți de aproape 150 milioane lei pentru proiecte PNDL făc…

3 Informație / Președintele pregătește din umbră o mutare care poate îngropa definitiv PSD

4 Judecați voi! O judecătoare care a scăpat ca prin minune de pușcărie se pensionează cu 16.000 de lei pe lună, …

5 Circoteca proastelor în PSD! Mazetele lui Dragnea se păruiesc în public!

recomandări

Te ia DNA: Laura Corina Georgescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se comportă noul iPhone 6s când e scăpat pe jos