Simulare/Cum ar putea arăta configurația viitorului Parlament pe baza rezultatelor de la alegerile locale/PNL și USR Plus ar putea face guvernul cu UDMR sau cu PMP, fără a fi nevoie să ia ambele partide în coaliție

Simulare/Cum ar putea arăta configurația viitorului Parlament pe baza rezultatelor de la alegerile locale/PNL și USR Plus ar putea face guvernul cu UDMR sau cu PMP, fără a fi nevoie să ia ambele partide în coaliție

Viitorul Parlament va avea o configurație radical diferită față de cel ales în 2016, când PSD a câștigat un scor zdrobitor, potrivit unei simulări electorale realizate de Agenția de rating politic bazate pe rezultatele alegerilor locale din 27 septembrie.

Potrivit analizei, liberalii ar urma să câștige cele mai multe mandate de senatori și deputați, dar, pentru a forma o majoritate guvernamentală, vor avea nevoie de aliați.

Cel mai probabil, potrivit proiecției, viitorul guvern va fi susținut de o coaliție ce va fi formată din trei, maximum patru partide, din care nu vor lipsi PNL și USR Plus.

Simularea arată că liberalii și cei de la USR Plus ar putea face, la limită, guvernul sau cu PMP sau cu UDMR, fără a avea nevoie de ambele formațiuni, dar în acest caz majoritatea va fi una destul de fragilă.

Pe de altă parte, un număr mai mare de partide în coaliție aduce, pe lângă stabilitate, mai puțină putere pentru cei care se vor instala la Palatul Victoria, putere care va trebui astfel împărțită.

Însă, într-o perioadă influențată grav de criza din sănătate, liberalii ar putea opta mai degrabă pentru stabilitate în detrimentul concetrării puterii. Mai ales după experiența ultimului an la guvernare, în care multe dintre deciziile majore ale Executivului au fost torpilate în Parlament de majorități de conjuctură construite punctual în jurul PSD, în continuare cel mai numeros partid din Legislativ.

Mai există o variantă, cea mai puțin probabilă dacă nu vor apărea variații semnificative în preferințele electorale, ca PNL să lase USR Plus în opoziție, alături de PSD. Majoritatea ar fi, în acest caz – pe baza simulării de la alegerile locale -, extrem de fragilă și, totodată, instabilitatea ar putea fi accentuată din cauza compoziției mult mai eterogene a coaliției, liberalii fiind nevoiți să-i coopteze în guvern atât pe cei de la PMP, cât și pe cei de la UDMR și să obțină sprijinul parlamentar al minorităților naționale. Plus că ar mai avea nevoie și de voturile parlamentarilor lui Victor Ponta pentru a-și instala guvernul.

Potrivit simulării electorale, însă, liberalii vor obține cu aproximativ 50% mai mulți senatori și deputați decât în 2016. În schimb, social-democrații ar urma să piardă aproximativ un sfert dintre parlamentarii din actuala legislatură. UDMR și-ar menține relativ neschimbată poziția, în vreme ce PMP și Pro România vor intra în foru legislativ cu un număr de 30 – 40 de parlamentari fiecare.

Simulare electorală realizată de Agenția de rating politic pe baza rezultatelor de la alegerile locale Locurile eligibile pentru fiecare partid în parte în funcție de circumscripția electorală la Camera Deputaților. Sursa: Agenția de rating politic Locurile eligibile pentru fiecare partid în parte în funcție de circumscripția electorală la Senat. Sursa: Agenția de rating politic

Agenția de rating politic precizează că simularea electronică a fost realizată după algoritmul de alocare din Legea Electorală, în baza rezultatelor de la alegerile locale din 27 septembrie 2020: Consiliul Județean + Consiliul General al Municipiului București.

”În 2016, Agenția de Rating Politic a anticipat corect că algoritmul electoral avea să multiplice numărul de mandate al unor partide în unele județe peste așteptări. Deși partidele respective aveau un scor mediu (ex. 37%) ele au ajuns să obțină în acele cazuri chiar și 4 din toate cele 5 mandate de deputat aflate în competiție (ex. PNL la Alba). În 2020, conform noii simulări, vor exista din nou astfel de surprize, care se datorează formulelor matematice din spatele redistribuirii naționale”, precizează autorii simulării electorale.

Agenţia de Rating Politic este o companie de consultanţă&strategie politică și cercetare de piață.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

2 VIDEO „Este o combinație de neomenie cu prostie rară” / CTP îl calcă-n picioare pe Orban după numirea fostului p…

3 FOTO Priviți, oameni buni! Ciolacu, Tudose și Romașcanu, în această seară, la Sărata Monteoru!

4 Slugile lui Dan Voiculescu, plantate pe listele PSD pentru alegerile parlamentare

5 Elliott Broidy, omul care l-a dus pe Dragnea la Trump, a pledat vinovat pentru acuzația de lobby ilegal în fav…