Sindicat: Romsilva concediază luni 415 angajaţi, după ce anul trecut a depăşit profitul estimat

Sindicat: Romsilva concediază luni 415 angajaţi, după ce anul trecut a depăşit profitul estimat

Conducerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi cea a Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva nu au renunţat la planul de concediere colectivă a 415 salariaţi ai companiei, aceasta fiind o decizie imorală, după ce Romsilva a obţinut anul trecut un profit mai mare decât cel estimat, potrivit unui comunicat remis luni de Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva.

"În ciuda tuturor eforturilor făcute în ultimele luni de Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva, conducerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor nu renunţă la concedierea colectivă a celor 415 salariaţi. (...) Din perspectiva sindicală, această concediere este total ilegală, imorală şi inoportună, deoarece Romsilva a obţinut în anul 2021 rezultate financiare remarcabile cu actuala structură de personal, înregistrând un profit mai mare decât cel estimat, aprobat prin Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2021, iar indicatorii tehnico-economici au fost realizaţi în totalitate", se menţionează în comunicatul organizaţiei sindicale.

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva aminteşte că din cei 415 salariaţi care urmează să primească luni deciziile de concediere, 223 sunt muncitori, majoritatea direct productivi, iar 192 sunt personal TESA, din care 144 reprezintă personal silvic.

Potrivit sursei, sindicatele au contestat în instanţă, la Tribunalul Bucureşti, încă din luna noiembrie 2021, Hotărârea Consiliului de Administraţie al Romsilva prin care s-a aprobat Metodologia de gradare a unităţilor şi subunităţilor regiei, în acest moment fiind două procese pe rol.

De asemenea, sindicatele au protestat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, solicitând conducerii ministerului, în repetate rânduri, stoparea procedurii de concediere. Totodată, sindicatele au cerut şi sprijinul Ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale pentru sistarea concedierilor.

Conform organizaţiei sindicale, inclusiv prim-ministrul Nicolae Ciucă a fost informat, încă din luna decembrie 2021, despre situaţia de la Romsilva şi i-a fost solicitată intervenţia pentru stoparea concedierii celor 415 colegi, cu ocazia şedinţei Consiliului Naţional Tripartit, organizată în data de 13 ianuarie la Palatul Victoria.

"Cu toate acestea, se pare că nimănui nu-i pasă de soarta celor 415 salariaţi care vor fi concediaţi acum, în plină iarnă. (...) Considerăm că această concediere este o mare nedreptate la adresa angajaţilor din activitatea de administrare a pădurilor, în condiţiile în care România va 'importa' în anul 2022, un număr de 100.000 de lucrători din Asia, iar Romsilva, regie naţională de interes strategic, concediază, în cursul acestui an, 415 salariaţi români, care vor fi nevoiţi să ia calea pribegiei, în căutarea unui loc de muncă, cel mai probabil, în afara ţării. Federaţia Sindicatelor Silva va continua demersurile în justiţie, în încercarea de a stopa această concediere colectivă şi de a salva cât mai multe locuri de muncă de la Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva", se precizează în comunicat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…