Singura femelă de urs panda-uriaș din Franța este gestantă, o premieră pentru această țară

Singura femelă de urs panda-uriaș din Franța este gestantă, o premieră pentru această țară

Huan Huan, femela de urs din specia panda-uriaș împrumutată de China grădinii zoologice Beauval din centrul Franței, este gestantă, marcând astfel o premieră în această țară, au anunțat miercuri reprezentanții parcului zoologic francez. Echipe de veterinari i-au făcut femelei de urs panda o ecografie, miercuri dimineață, și au observat puiul pentru prima dată.

Sursa foto: ZooParc de Beauval / Twitter

''Este nemaipomenit, am explodat de bucurie, deoarece așteptam de mult acest moment. Este, de asemenea, o speranță pentru conservarea urșilor panda, care sunt pe cale de dispariție în sălbăticie'', a declarat pentru AFP Delphine Delord, directorul de comunicare al grădinii zoologice.

Masculul Yuan Zi și femela Huan Huan, în vârstă de nouă ani, au sosit în ianuarie 2012 la ZooParc Beauval. Cele două animale au fost împrumutate de China pentru o perioadă de 10 ani, după negocieri la cel mai înalt nivel purtate între Paris și Beijing.

Puiul ar trebui să plece în China peste doi sau trei ani, potrivit grădinii zoologice, care recenzează circa 750 de nașteri de animale pe an. Huan Huan și Yuan Zi sunt singurii urși din specia panda-uriaș care se află în Franța.

''Femela este fertilă o dată pe an, timp de 48 de ore. A stat împreună cu masculul în luna februarie, nu a existat o inseminare artificială'', a spus Delphine Delord.

Anul trecut, Huan Huan a avut o sarcină falsă, fenomen comun în rândul femelelor de urși panda, după o primă încercare de fecundare.

Urșii panda au capacitatea, rară în regnul animalelor, de a opri dezvoltarea fetusului în cazul în care simt că perioada nu este favorabilă pentru a naște. Această perioadă este cunoscută sub numele de diapauză.

Când este gestantă, femela panda își schimbă comportamentul: doarme toată ziua și pierde în greutate.

Nașterea este programată pentru 4 sau 5 august, gestația la panda durând aproximativ 50 de zile. Puiul ar trebui să cântărească 100 de grame.

Doar 19 grădini zoologice din lume dețin urși din specia panda-uriaș, în afară de China.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Toți au stări de șoc de la ușor până la moderat” / Soțiile tanchiștilor ruși cer autorităților aducerea lor de pe front

2 „Rușii s-au retras dar îi prindem data viitoare” / Noi imagini cu luptătorii Legiunii Internaționale a Ucrainei

3 BRRR! / Sateliții arată că Rusia a amplasat mai multe sisteme de rachete pe coasta Regiunii Kaliningrad

4 „Accidentul” Cîțu, schimbat și de la șefia Senatului / Când apare dosarul?

5 ULTIMA ORĂ Un nou „măcelar” la comanda trupelor de invazie ale Rusiei