Sintagma „limba moldovenească”, contestată și în Ucraina. Etnicii români cer înlăturarea, la fel ca în R. Moldova

Sintagma „limba moldovenească”, contestată și în Ucraina. Etnicii români cer înlăturarea, la fel ca în R. Moldova

Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina (CNRU) a cerut autorităţilor de la Kiev să renunţe la utilizarea sintagmei „limbă moldovenească” la nivel de stat şi în spaţiul public, după exemplul R. Moldova, care a înlocuit-o recent în textul Constituţiei cu „limba română”.

FOTO Arhivă Adevărul

CNRU, cea mai reprezentativă şi numeroasă Uniune Civică a românilor din regiunile Cernăuţi, Transcarpatia, Odesa şi Kiev, a adresat un memoriu preşedintelui Volodimir Zelenski, premierului Denis Şmîgal şi ministrului educaţiei şi ştiinţei, Oksen Lisovîi, potrivit Agerpres, unde a reluat solicitarea privind soluţionarea problemei legate de predarea în „limbă moldoveneasca” în instituţiile de învăţământ şcolar din regiunea Odesa.

„În semn de respect pentru denumirea ştiinţifică oficială a limbii române ca limbă maternă a peste 400.000 de cetăţeni ai Ucrainei, precum şi faţă de limba de stat a celor două ţări vecine şi prietene cu Ucraina - România şi Republica Moldova, aceasta fiind una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene", Kievul ar trebui să renunţe la sintagma de "limbă moldovenească" de sorginte sovietică”, consideră autorii memoriului.

CNRU mai subliniază că, oficial, "limba moldovenească" este recunoscută doar în Ucraina şi în Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, solicitând „să se facă modificările corespunzătoare în actele normative şi cele subsecvente ale Ucrainei", potrivit memoriului.

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în luna martie proiectul care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația țării, potrivit Multimedia, fiind înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.

Votul proiectului legislativ a iscat un scandal la începutul lunii martie între parlamentarii Republicii Moldova.

În replică, președintele Legislativului, Igor Grosu, a cerut aleșilor poporului BCS care au și cetățenie română să renunțe la ea.

,,Asta-i durerea voastră, anticipate. Nu le vedeți până în 2025. Luați-vă pofta! Voi, cei care strigați, aici, cei care aveți cetățenie română, fiți amabili și renunțați la ea, vă rog. Așa, ca să fie totul corect!”, a spus Igor Grosu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro