Sirenele antiaeriene răsună la Kiev înainte de summitul UE-Ucraina VIDEO

Sirenele antiaeriene răsună la Kiev înainte de summitul UE-Ucraina VIDEO

Sirenele antiaeriene au răsunat vineri la Kiev cu puţin timp înainte de summitul UE-Ucraina, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Președinta CE ține o conferință de presă alături de Zelenski la Kiev FOTO EPA-EFE

Alarmele antiaeriene s-au făcut auzite la Kiev și în întreaga țară în momentul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregătea să-i primească pe liderii UE, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Von der Leyen şi Michel au venit la Kiev cu promisiunea de a susţine Kievul "atâta timp cât va fi necesar", dar nu vor oferi ţării aflate în război cu Rusia o cale rapidă de aderare la blocul comunitar, notează Reuters.

"Uniunea Europeană va sprijini Ucraina şi poporul ucrainean împotriva războiului de agresiune al Rusiei atât timp cât va fi necesar", vor afirma cei trei lideri într-o declaraţie comună, care a putut fi consultată în draft de Reuters.

Noi sancțiuni pentru Rusia

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a sosit la Kiev alături de o echipă de 15 comisari pe 2 februarie, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, că intenționează să impună Rusia un nou pachet de măsuri punitive - al zecelea de la începutul invaziei neprovocate a acesteia în Ucraina.

Acesta ar urma să fie adoptat pe 24 februarie.

Von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, au vineri o nouă rundă de discuții cu Zelenski.

Kievul aspiră să adere la UE în doi ani

CE a precizat că discuțiile din cadrul summitului - la care participă înaltul reprezentantul UE pentru Afaceri Externe, Joseph Borell, și comisarul pentru Extindere, Oliver Varhelyi - vor aborda reconstrucția Ucrainei și aspirațiile sale de aderare la UE. În iunie, Ucraina a primit statutul de candidat la blocul comunitar compus din 27 de membri.

Ucraina poate adera la UE în termen de doi ani”, a declarat premierul ucrainean Denis Smîhal, care s-a angajat totodată o politică de „toleranță zero” față de corupție.

El a afirmă că, în pofida războiului, va îndeplini așa-numitele „șapte puncte”sau recomandări stabilite de Bruxelles. Procesul de aderare poate dura „cinci, șapte sau zece ani” - totuși, Smîhal, promite că îl poate încheia în doi ani.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Comisia Europeană cere scăderi reale de pensii la magistrați și militari

2 A plecat din țară cu un pașaport regal românesc / S-a stins din viață cea care a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din …

3 Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei

4 VIDEO Priviți cum arată în realitate! / Noi amănunte despre vizita „surpriză” a lui Putin la Mariupol

5 Cazul Ianis Hagi, o „boală cronică“ în România: „În Germania, nu vezi așa ceva!“