Siria: Turcia 'să facă ceea ce trebuie' (Trump)

Preşedintele american Donald Trump a declarat că el vrea ca Turcia "să facă ceea ce trebuie", subliniind în acelaşi timp că poziţia SUA este "strălucitoare din punct de vedere strategic" în regiune în timp ce soldaţii americani nu sunt deloc afectaţi de ofensiva Ankarei în nordul Siriei.

"Ne uităm şi negociem şi încercăm să facem Turcia să facă ceea ce trebuie, pentru că vrem să oprim războaiele (...) pe o bază umanitară", a spus Trump la Casa Albă cu prilejul unei întâlniri cu preşedintele italian, notează agenţia DPA.

"Nu este graniţa noastră" şi deci "nu ar trebui să pierdem vieţi în legătură pentru ea", a mai spus el despre frontiera Siria-Turcia, de unde a retras trupele săptămâna trecută.

"Siria îi protejează pe kurzi. Asta e bine", a declarat Trump, referindu-se la guvernul preşedintelui Bashar al-Assad. El a urat Rusiei şi Siriei "succese" în cooperarea lor şi a indicat că ambele guverne urăsc Statul Islamic mai mult decât Washingtonul.

"Întotdeauna aş prefera să folosesc puterea economică decât puterea militară, deoarece oamenii nu sunt ucişi cu puterea economică", a mai spus Trump într-o remarcă generală despre sancţiuni şi tarife, după ce a impus sancţiuni asupra Turciei în această săptămână.

Printre altele, Donald Trump a subliniat că Turcia este un membru al NATO şi partenerii din alianţă ar trebui să se înţeleagă, adaugă DPA.

"Turcia este membru NATO. Se presupune că trebuie să ne înţelegem cu un membru al NATO", a declarat Trump la Casa Albă.

El a insistat de asemenea că armele strategice americane în Turcia sunt sigure şi a declarat că baza aeriană a SUA acolo este "una mare (şi) puternică".

Zona disputată în nordul Siriei "nu are nimic de-a face" cu Statele Unite, a mai declarat Donald Trump, distanţându-se de conflictul de acolo.

"Soldaţii noştri nu sunt în calea răului, aşa cum nici nu ar trebui să fie, în timp ce două ţări luptă pentru un teritoriu care nu are nimic de-a face cu noi. Şi kurzii sunt mult mai în siguranţă în acest moment", a insistat Trump, făcând aparent referire la deplasarea forţelor guvernelor rus şi sirian către acest teritoriu.

Trump a afirmat, de asemenea, că kurzii nu sunt "îngeri".AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Epidemia face ravagii în Rusia! / Doctoriţa care l-a sfidat pe Putin şi a dat alarma despre coronavirus, arestat…

2 Previziunile IHME(University of Washington) pentru România: 13 aprilie, vârful epidemiei, 8 mai, prima zi fără…

3 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

4 VIDEO Imagini inedite cu Boris Johnson publicate de Rareș Bogdan

5 VIDEO Foarte util / Medic din prima linie în lupta cu COVID-19 despre „mitul tratamentelor minune” și fake-urile…

recomandări

Te ia DNA: Mihali Gavril

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cel mai spectaculos sport revine cu un super video