Siria: Washington examinează opțiuni "diplomatice și militare" (Departamentul de Stat)

Autoritățile americane examinează "opțiuni diplomatice, militare, informative și economice" posibile pentru a face față crizei în Siria, a indicat marți un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, subliniind totuși necesitatea unei "reglementări politice", potrivit AFP.

Șefii agențiilor americane specializate în securitate și politică externă urmează să se reunească miercuri cu scopul de a putea prezenta președintelui Barack Obama diferite opțiuni de acțiune după abandonarea convorbirilor cu Rusia care erau destinate să găsească o soluție conflictului sirian soldat cu peste 300.000 de morți în ultimii cinci ani.

Mark Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, a confirmat că opțiuni militare ar putea fi examinate în cursul acestei reuniuni, precizând totodată că secretarul de stat John Kerry acționează în continuare pentru a găsi o soluție diplomatică cu aliații SUA.

Potrivit unor responsabili americani, noi sancțiuni economice împotriva Rusiei și Siriei ar fi mai eficiente dacă ar fi aplicate la nivel internațional. Înalți responsabili americani și europeni urmează să se întâlnească miercuri în Germania.

"Examinăm viitoarea noastră abordare", a subliniat Toner cu privire la întâlnirea de la Washington a șefilor agențiilor americane, care "vor examina opțiuni diplomatice, militare, de informații și economice".

"Dar, în fond, opinia noastră nu s-a schimbat", a relevat el. "Insistăm în continuare pentru o reglementare politică."

SUA conduc o coaliție internațională pentru a combate gruparea jihadistă Statul Islamic în Siria și Irak din vara anului 2014, dar Casa Albă refuză să se implice în războiul civil sirian.

Rusia a intervenit în Siria pentru a sprijini regimul președintelui Bashar al-Assad în fața rebelilor, dintre care unii sunt ajutați de SUA în lupta împotriva Statului Islamic.

Rusia și SUA se acuză reciproc că sunt responsabile de eșecul armistițiului prevăzut în acordul lor din 9 septembrie. Raidurile aeriene rusești și siriene au fost reluate de 11 zile asupra părții orașului Alep controlate de rebeli.

Aflat "la capătul răbdării", Washingtonul a suspendat luni convorbirile cu Moscova, notează AFP.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Se conturează posibilitatea scoaterii PSD în afara legii! Urmează noi dezvăluiri! PSD a acționat ca un grup in…

2 Oficial / El este imbecilul care a declanșat scandalul cu imaginea din biroul premierului Orban

3 VIDEO Teodorovici, mesaj mafiot filmat: „Unii să nu uite că am ce spune la DNA”

4 Informație / Teodorovici a TURNAT două ore la DNA! Baroni PSD și președinți de CJ-uri din zona Moldovei și Teleo…

5 VIDEO Chelnerul numit manager de spital: „Școala vieţii a mea face mai mult decât două facultăţi”

recomandări

Te ia DNA: Mircea Dușa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se comportă noul iPhone 6s când e scăpat pe jos