Sitaru (APPR): Vreau ca în viitor să ne putem lăuda că România produce cel mai mult porumb la hectar din Europa

Sitaru (APPR): Vreau ca în viitor să ne putem lăuda că România produce cel mai mult porumb la hectar din Europa

Vreau ca în viitor să ne putem lăuda că România produce cel mai mult porumb la hectar din Europa şi a depăşit Franţa şi nu că produce milioane de tone, a declarat, miercuri, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România, Nicoale Sitaru, precizând că randamentul este încă destul de scăzut în ţara noastră.

"Randamentul este scăzut în România, dar este într-o tendinţă de continuă creştere şi acesta este un lucru bun. Noi avem posibilitatea să ajungem ţări europene cu tradiţie în cultivarea cerealelor şi Franţa a fost întotdeauna un model pentru noi. Vreau ca în viitor să ne putem lăuda că România produce cel mai mult porumb la hectar din Europa şi a depăşit Franţa şi nu că produce milioane de tone şi are cea mai mare producţie din Europa. Tare mi-aş dori să mă duc la o tribună în Franţa să zic: anul acesta producţia la hectar a României a fost mai mare decât producţia la hectar a Franţei. Este destul de greu", a spus Nicolae Sitaru.

Potrivit sursei citate, anul trecut România a obţinut de pe aproximativ 2,5 milioane de hectare aproape 15 milioane de tone de porumb boabe, adică o producţie de 6 tone la hectar, în timp ce Franţa "sare" de 10 tone la hectar. "Mai avem mult de recuperat, dar şi aici trebuie să ne uităm la specificitatea agriculturii din România şi să observăm că totuşi în fermele mari comerciale, care nu îşi permit să piardă, producţia de porumb este cel puţin foarte apropiată, dacă nu asemănătoare, cu cea a Franţei. Noi am făcut la Ialomiţa, la nivelul asociaţiei noastre, în urmă cu trei ani, o statistică şi am constatat că producţiile medii în ferme de peste 50 de hectare erau peste media UE, iar unele erau asemănătoare cu producţiile franceze. Asta spune multe şi cred că speranţa este tot într-o agricultură organizată, care e făcută pe suprafeţe comasate, este făcută respectând tehnologiile agricole moderne. Cred că trebuie să încurajăm cu toţii perfomanţa, pentru că asta ne duce la o mâncare sănătoasă şi accesibilă pentru toată lumea", a explicat preşedintele APPR.

El a precizat că Uniunea Europeană ar trebui să încurajeze dezvoltarea zootehniei în România şi astfel s-ar putea reduce amprenta de carbon.

"Uniunea Europeană ar trebui să gândească cum este mai bine: să ducem noi porumbul în Spania şi să aducem porci de acolo sau nu ar fi mai bine ca UE să încurajeze dezvoltarea unei zootehnii în România şi amprenta asta de carbon ar fi foarte mică", a atras atenţia Sitaru.

În privinţa preţurilor actuale la porumb, şeful APPR a susţinut că acesta este ridicat din cauza situaţiei din Ucraina.

"Sperăm să avem preţuri bune şi anul acesta ca să putem acoperi măcar costurile de producţie. Pot fi ani în care faci producţie şi preţurile să nu te ajute, să fie mai rău decât într-un an de secetă. Acum preţurile sunt foarte mult legate de situaţia de la graniţa noastră şi sunt legate de un pericol pe care eu sper să nu îl trăim în timpul vieţii noastre: războiul. Porumbul are acum un preţ de aproximativ 1,20 lei/kg, anul trecut pe vremea asta a fost cam un leu. Preţurile stau sus din cauza situaţiei cu Ucraina, dar când se va linişti treaba asta preţurile se vor aşeza", a mai Nicolae Sitaru.

Asociaţia Producătorilor de Porumb din România a organizat miercuri cea de-a şaptea ediţie a congresului "De fermieri pentru fermieri", unde au fost analizate teme de interes major pentru sectorul agricol din România, cu focus asupra exigenţelor Planului Naţional Strategic 2023-2027 şi a soluţiilor inteligente privind tehnologiile avansate. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro