Slovacia aprobă desfăşurarea unor forţe NATO pe teritoriul său

Slovacia aprobă desfăşurarea unor forţe NATO pe teritoriul său

Parlamentul Slovaciei a autorizat marţi staţionarea în ţară a unor soldaţi străini din cadrul NATO, al căror număr ar putea ajunge la 2.100, relatează AFP.

Într-o primă fază, va fi vorba de o unitate a 'Prezenţei avansate consolidate' a NATO de circa 1.200 de militari, veniţi din Cehia, Germania, Olanda, SUA, Polonia şi Slovenia.

Desfăşurarea va cuprinde de asemenea un sistem de apărare aeriană Patriot, a transmis luni ministrul Apărării, Jaroslav Nad.

Întăririle survin în contextul invaziei ruse din Ucraina.

"Dat fiind faptul că, în viitorul apropiat, ne aşteptăm la atacuri militare directe ale Federaţiei Ruse asupra aeroportului din Ujhorod, care se află (în Ucraina) în apropiere de frontiera cu Slovacia, acest lucru are, bineînţeles, implicaţii militare", a declarat Nad, citat de agenţia de presă TASR.

Propunerea acestei desfăşurări, deja adoptată de guvernul de centru-dreapta la 9 martie, a fost aprobată de 96 de deputaţi din 134 prezenţi, 15 votând împotrivă.

Chestiunea trupelor străine este controversată în Slovacia. Votul survine cu doar două zile înainte de prima vizită a secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, în Slovacia de când această ţară a aderat la NATO în 2004.

Slovacia a primit peste 200.000 de persoane venite din Ucraina de la începutul invaziei ruse la 24 februarie.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...