Soarta primului transport de cereale care a plecat din Ucraina, incertă. Ce a invocat cumpărătorul libanez

Soarta primului transport de cereale care a plecat din Ucraina, incertă. Ce a invocat cumpărătorul libanez

Cumpărătorul libanez a refuzat livrarea, invocând o întârziere de cinci luni, a anunţat luni Ambasada Ucrainei din Liban, transmite Reuters, citat de g4media.ro.

Conform informaţiilor furnizate de expeditorul cerealelor ucrainene de la bordul navei „Razoni”, cumpărătorul din Liban a refuzat să accepte marfa din cauza întârzierilor în termenele de livrare”, a transmis ambasada într-o postare pe Facebook. În această situaţie, expeditorul caută acum un alt destinatar pentru a-şi descărca încărcătura fie în Liban/Tripoli, fie în orice altă ţară/port”.

20 de milioane de tone de grâu şi porumb, blocate la Odesa

Nava Razoni a plecat pe 2 august din portul Odesa de la Marea Neagră în cadrul unui acord de export intermediat de ONU, în speranţa că o criză globală a aprovizionării cu alimente cauzată de invazia Rusiei poate fi atenuată.

Porturile sudice ale Ucrainei au fost blocate de Rusia de la începutul războiului, iar cerealele ucrainene nu au putut ajunge în numeroasele ţări depinde de aceste exporturi.

Aproximativ 20 de milioane de tone metrice de grâu şi porumb sunt blocate în portul Odesa, a declarat săptămâna trecută administratorul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Samantha Power.

Ucraina şi Rusia sunt furnizori importanţi de alimente la nivel mondial. Într-un context internaţional normal, Ucraina ar exporta aproximativ trei sferturi din cerealele produse. Potrivit datelor Comisiei Europene, aproximativ 90% din aceste exporturi au fost expediate din porturile Mării Negre.

Nava "Razoni” transporta 26.527 de tone de porumb şi urma să sosească duminică în Liban, dar şi-a schimbat destinaţia spre portul Mersin din Turcia. În prezent este ancorată în largul coastei de sud a Turciei, potrivit datelor de urmărire a navelor Refinitiv.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Invenția unui român care promite reducerea la jumătate a facturii de gaz

2 Noua zonă din Ucraina în care frontul rușilor este pe cale să se prăbușească / „Totul se va întâmpla foarte repede”

3 Comandantul Armatei Ruse de Vest a fost „decapitat” de Putin. Aleksandr Zhuravlev este cunoscut ca „măcelarul din Alep”

4 VIDEO Ucraina torpilează dronele kamikaze rusești cu tehnologie americană. 70% rata de succes

5 VIDEO „Rușii îi vor face ceva similar lui Putin, așa cum românii au făcut cu Ceaușescu”